Недоволни във ФЕД се надигнаха срещу нови монетарни стимули


Недоволни във ФЕД се надигнаха срещу нови монетарни стимули
Снимка:

373

Водещите представители в две от най-агресивните регионални подразделения на ФЕД се обявиха против нови монетарни облекчения, а трети представител дори предложи да не се чака до края на 2014 година преди увеличението на лихвите.

Забележките от ръководителите на ФЕД-Филаделфия Чарлз Плосър, ФЕД-Канзас сити Естер Джордж и ФЕД-Минеаполис Нарайана Кочерлакота, подчертаха разделението в управителния съвет на централната банка. Всичко това поставя голяма дилема пред председателя Бен Бернанке, от когото финансовите пазари очакват нов рунд от стимули още следващия месец. За щастие на Бернанке и тримата нямат право на вот през тази година по време на заседанията.

Под ръководството на Бернанке американските лихви са на почти нулеви нива след декември 2008 година, а според него икономиката ще остане дълго време слаба, така че лихвите да не изискват повишение поне до края на 2014 година. Централната банка изкупи и облигации за 2.3 трилиона долара, както и книжа, срещу които стоят имоти, за да стимулира икономиката.

Посър, един от традиционно най-върлите ястреби, заяви че силно се съмнява от нуждата за допълнителни покупки на облигации, които да имат положителен ефект. Колежката му от Минеаполис Кочерлакота прогнозира тази година икономически растеж от 2.5-3 процента, а следващата и по-висок, отколкото очакват нейните колеги и икономистите от частния сектор.

Безработицата в САЩ остава закована над 8 процента и мнозина икономисти прогнозират растеж от около 2 на сто за остатъка от 2012 година, което би свалило безработицата много бавно. Американската икономика остава уязвима и при потенциални шокове от Европа, а също и ако законодателите не успеят да избегнат повишението на данъците. Отговаряйки на тези условия, групата на гълъбите** във ФЕД, която включва управителя на ФЕД-Бостън Ерик Розенгрен и на ФЕД-Чикаго Чарлз Евънс, призова централната банка да започва нов рунд от стимули, за да се пребори безработицата, която за последно през юли беше 8.3 процента.

Джон Уилямс, управител на ФЕД-Сан Франциско и считан за центрист, миналата седмица заяви, че също е за нов рунд от покупки на облигации. При толкова много хора без работа, аргументите на гълъбите са, че липсва възходящ натиск върху цените, което дава възможност на ФЕД да наводни пазара с нови пари, за да стимулира заетостта без опасности за инфлация.

*Ястреби - агресивно настроени лица

**Гълъби - лица с по-предпазливи позиции

 

По материали на световни информационни източници

 

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички