На гърците и испанците им писна


На гърците и испанците им писна
Снимка:

489

Протестите в Испания и Гърция срещу политиката на икономии, прокарвана от правителството, ескалираха в насилие, съобщават европейските медии.

Стотици хиляди граждани парализираха вчера обществения живот в Гърция с всеобща стачка. На един от протестите в гръцката столица Атина се стигна до ексцесии, пише немският вестник "Ди Велт".

В нощта срещу сряда радикални групи се сблъскаха с полицейските служители в Мадрид.

И в двете държави имаше задържани и ранени.

В Атина, по данни от органите на реда, по улиците са излезли повече от 100 000 души. Някои от демонстрантите са замервали с коктейли „Молотов” полицаите, които са има отвърнали със сълзотворен газ.

Според сведенията, са били ранени 20 полицаи, а междувременно са били арестувани 100 души. В акциите са се включили учители, държавни служители, моряци. Дори свещениците са излезли пред парламента в Атина в знак на протест. Лекарите са лекували само спешни случаи, аптеки са били затворени. Дори журналистите са преустановили работа за четири часа. Много магазини и банки в центъра на Атина са били затворени.

В испанската столица Мадрид пък при нощни сблъсъци са били задържани 35 души. Според сведения на полицията са били ранени 64 души. Социалистите от опозицията изразиха разбиране към гнева на населението.

 Междувременно се появиха видеозаписи, показващи как полицаи стрелят с гумени куршуми и бият хора, които очевидно не са свързани с протеста и не нарушават обществения ред.

Докато протестиращи връхлетяха испанския парламент за втора поредна вечер, испанският премиер Рахой призова испанците да игнорират „краткосрочните си интереси”. Неговото правителство се подготвя да разкрие нова програма за реформи и резултатите от банков стрес тест.

Финансовият натиск върху правителството на Рахой се засилва от конституционна криза във връзка с региона Каталония, който призова за избори тази седмица, които може да ускорят хода му към независимост.

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички