МВФ сви прогнозите си за ръст


МВФ сви прогнозите си за ръст
Снимка:

521

Международният валутен фонд понижи глобалната си прогноза за икономически растеж за 2103 г. от 4,1% до 3,9%.

Прогнозата за 2012 г. се понижава от 3,5% на 3,4%, като корекцията е спрямо април.

В средногодишната си прогноза за световната икономика, МВФ също така изрази притеснения, че капацитетът на развиващи се икономики като Китай, Индия и Бразилия, може да е по-малък от предполагания и в бъдеще растежът може да бъде разочароващ.

"Рисковете за понижаване на тази слаба глобална прогноза продължават да са големи. Най-непосредственият риск е забавяне или недостатъчно действие от страна на политиците, което да ескалира допълнително кризата с еврото," информира МВФ.

Според Фонда развитите икономики ще регистрират ръст от 1,4% за настоящата година и 1,9% през 2013 г.

МВФ също така намали очакванията си за ръста в еврозоната с 0,7% през 2013 г. и запази прогнозата си за свиване от 0,3 на сто през 2012 г. МВФ вече очаква, че икономиката на Испания ще се свие през тази и през идната годината, пише БГНЕС.

МВФ също така призова за създаването на общоевропейска програма за гарантиране на депозитите и механизми за спасяване на банките в затруднение.

"Най-голям приоритет е решаване на кризата в еврозоната," отбелязват от МВФ.

Фондът Европейската централна банка да осигури достатъчна ликвидност, за да се подкрепят банките. ЕЦБ също така трябва да смекчи монетарната си политика според МВФ.

Кризата в Европа обаче не е единствената заплаха за глобалната икономика, подчертават от МВФ. Съществуват притеснения, че политическият дебат във Вашингтон как да бъдат избегнати автоматичните съкращения в държавните разходи и увеличаването на данъците през идната година.

САЩ са изправени пред т.нар. от икономистите "фискална скала"- изтичане на данъчните облекчения от ерата на президента Джордж Буш и автоматично съкращаване на 1,2 трилиона долара разходи. Това може да се окаже достатъчно, за да се прати слабата възстановяваща се американска икономика отново в рецесия.

Преди края на годината се очаква дългът на САЩ да достигне тавана от 16,4 трилиона долара, което увеличава притесненията от фалит, ако Конгресът отново не увеличи този праг.

Макар и финансовите анализатори да вярват, че Конгресът и Белият дом ще намерят начин да избегнат тази фискална влакова катастрофа, МВФ предупреждава за потенциална значителна реакция на пазарите, ако постигането на консенсус бъде заплашено.

МВФ намали прогнозата за растеж на Китай през 2012 г. до 8% от 8,2 на сто и сега очаква растеж от 8,5% през 2013 г., което е понижаване с 0,3 процентни пункта спрямо по-ранната прогноза. Прогнозите за Индия също са били рязко намалени от 6,9 на сто до 6,1% растеж за 2012 г. и до 6,5 на сто от 7,3% увеличение за 2013 г..

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.34357
  • JPY
    100
    1.20359
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички