МВФ: Спасителната програма на ЕЦБ крие големи рискове


МВФ: Спасителната програма на ЕЦБ крие големи рискове
Снимка:

482

Големи политически рискове тежат върху новата програма за обратно изкупуване на облигации от Европейската централна банка  заради условията, които се поставят на страните бенефициенти, съобщи в сряда Международният валутен фонд.

Тази програма "се радва на по-голямо доверие, но се изправя пред големи рискове свързани с политически фактори и с прилагането си", пише МВФ в доклад за финансовата стабилност разпространен от Токио, съобщи АФП.

Изправена пред дълговата криза ЕЦБ реши в началото на септември да приложи неограничено изкупуване на държавни облигации на държавите, поискали помощ от спасителния европейски фонд, който иска срещу това здрава работа за оздравяване на публичните си финанси. С тази мярка се целеше да се върне контрола върху лихвените проценти в еврозоната и да се спрат спекулациите относно евентуално сриване на общата европейска валута.

"Правителствата отсега нататък трябва да искат помощ, да приемат условията и да приложат реформите", подчертава МВФ в същото време, в което програмите за икономии предизвикват нарастваща съпротива в Европа.

Испания, където лихвите по десетгодишните заеми са около 6%, неохотно все още се кани да поиска новия механизъм за помощ.

Фондът не предвижда програмата на ЕЦБ да гарантира "категорично" връщане към устойчив дълг ", заради несигурното въздействие на условията, наложени на страната, които понякога могат да възпрепятстват по-нататъшен растеж и задълбочаване на дефицитите.

МВФ също твърди, че програмата трябва да бъде придружена от надеждна рекапитализация на банките и банков съюз.

В края на септември изпълнителната директорка на МВФ Кристин Лагард получи уверения, че програмата на ЕЦБ е "повратна точка" в кризата.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички