МВФ одобри 5.17 млрд. евро помощ за Португалия


МВФ одобри 5.17 млрд. евро помощ за Португалия
Снимка:

763

Международният валутен фонд (МВФ) одобри заем от 5.17 млрд. евро за Португалия, след „добрия напредък” в икономическата програма на страната, съобщи АФП.

Парите бяха доставени на разположение, след като изпълнителният съвет на МВФ приключи с третото преразглеждане на програмата за три години за заем на стойност 27.6 млрд. евро, предоставен на Португалия през май миналата година.

Междувременно европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви, че Лисабон, който получи спасителен пакет от 78 млрд. евро, вероятно ще се нуждае от още публична подкрепа преди да може да се завърне на пазарите на ценни книжа следващата година.

От страна на Европейския съюз, мъдро е да бъдем подготвени. Има нужда да бъде попълнен дефицита преди Португалия да се завърне на пазарите, заяви Рен.

Предупреждението дойде на фона на повишаващите се опасения около стабилността на Испания и Италия. Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че прегрешилите държави трябва да проведат своите рестриктивни реформи, за да вдъхнат увереност на обърканите пазари.

На пресконференция, на която бе обявено, че лихвените нива на банката остават на 1%, Драги заяви, че скокът в доходността на испанските и италианските облигации е предупреждение към Мадрид и Рим, пише „Дейли телеграф”.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.34357
  • JPY
    100
    1.20359
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички