Монти обмисля спешни мерки да поеме контрола над Сицилия


Монти обмисля спешни мерки да поеме контрола над Сицилия
Снимка:

562

Италианският премиер Марио Монти обмисля спешни мерки да поеме директен контрол над регионалното правителство в Сицилия, преди островът да потъне в дупката на развихрила се финансова криза и да повлече след себе си и останалата част от страната.

Монти вече проведе среща с президента Джорджио Наполитано, опитвайки да разнищи конституционалните пречки и да намери път за спасяване на региона, изправен пред дефицит от 7 млрд. евро за тази година.

Регионалният управител на областта Андреа Вечио предупреди, че парите са на свършване и скоро общинските служители може да останат без заплати.

Тревожните разкрития за Сицилия излязоха на бял свят точно преди агенция Moody’s да понижи оценките си на няколко италиански провинции, сред които Пиемонт, Абрузо, Калабрия, Лацио и Кампания. Рейтингът на Неапол вече е джънк, поради дълбоката социална и икономическа криза в града.

Ситуацията със Сицилия е крайно деликатна – коментират от британското издание The Telegraph.

Още от Втората световна война, регионът се гордее със специален статус, отразяващ дългогодишните традиции на сеператизъм.

Провинцията притежава пълен контрол над здравеопазването, образованието и местните власти, като Рим няма право да сваля правителството в Палермо освен за много драстични нарушения. В момента управителят на Сицилия Рафаел Ломбардо е обект на криминално разследване по съмнения за връзки с мафията.

Той обаче отрича обвиненията, а и не смята, че регионът е заплашен от дефолт. Според него, островът е изправен пред ликвидна криза поради рецесията в страната като цяло. Ломбардо смята, че за неволите на Сицилия са виновни драстичните мерки за съкраване на бюджетните разходи, предприети от Рим.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички