Милиарди чакат да бъдат усвоени по ОП Конкурентоспособност


Милиарди чакат да бъдат усвоени по ОП Конкурентоспособност
Снимка:

621

Над 1 млрд. лева чакат да бъдат усвоени по ОП "Конкурентоспособност".

Това каза днес в МИЕТ премиерът Борисов и призова бизнеса и хората да се възползват от отворените процедури.

Той  пристигна в централата на ОП "Конкурентоспособност" заедно с министъра на икономиката Делян Добрев и социалния министър Тотю Младенов по повод сливането на междинното звено и Управляващия орган по програмата.

Сред установените слабости, за да се пристъпи към тези промени, са забавянията на постъпилите проектни предложения, бавният и некачествен оценителски процес, големият брой съгласувателни процедури за одобряване на отчети и искания за плащания, забавяне на плащанията към бенефициентите и др., обясни министър Добрев.

С предприетите структурни промени се съкращава два пъти времето за одобряване на отчетите на бенефициентите и разплащането с тях.

Ако досега за одобряване на един отчет са били изисквани 24 подписа от администрацията, занапред те са сведени до 12, даде пример министър Добрев.

Оптимизирана е и структурата на новата администрация - вместо 12 отдела в предишните две звена, те ще бъдат 6. Намалената бюрокрация, съкратените срокове за взимане на експертни решения съдействат за повече гъвкавост и оперативност при управление на програмата.

До момента договорените средства по ОП "Конкурентоспособност" са в размер на близо 502.5 млн. евро (включително инструмента Jeremie), което представлява 43.2% от ресурса на програмата. Без Jeremie тези средства са 303.5 млн. евро (31.5% от ресурса на програмата).

С новите облекчени процедури до края на 2013 г. трябва да бъдат договорени още близо 660 млн. евро (56.7 % от ресурса на програмата). Това ще осигури възможност до 2015 г. към бизнеса да бъдат разплатени още 875 млн. евро, което е около 75% от финансовия ресурс на програмата. Сега разплатените средства са 288 млн. евро – близо 25% от ресурса на програмата.

 Още веднъж се обръщам днес към младите хора до 29 г., към фирми и към организации – всеки млад човек всеки месец може да получава между 400 лв. и 1200 лв. плюс осигуровките, за да повишава своята квалификация, каза Борисов.

Това трябва да достигне до всички млади хора, които са без работа - за шест месеца повишаване на квалификацията им се повишават с 50% шансовете за започване на работа, продължи министър-председателят.

Обръщам се към всички, които имат желание да прочетат в интернет на страницата на Министерството на икономиката как да кандидатстват по тези проекти, призова премиерът.

От 9 ч. до 17.30 ч. всеки ден тук ще се приемат документи, ще се обработват и експертите ще дават разяснения, добави той.

Това са огромни пари - стоят и чакат, за да стане нашата икономика по-конкурентоспособна, подчерта Борисов.

В момента желаем да се намали младежката безработица и да се подпомогне конкурентоспособността на икономиката - добре дошли на всички желаещи, повтори Бойко Борисов.

Повече информация има и на интернет страницата на Управляващия орган - там има една рубрика "Отворени процедури".

До дни ще започне приемането на документи за процедурата за "Енергийна ефективност и зелена икономика", за която са отделени 150 млн. евро от ОП "Конкурентоспособност" и още 150 млн. кредитна линия от ЕБВР.

Предстои пускането на преференциални кредити по линия на инициативата JEREMIE на стойност 150 млн. евро и създаване на София Тех Парк на стойност 50 млн. евро.

Още 48 млн. евро са предвидени за изграждане на газовата връзка между България и Сърбия, стана ясно по време на пресконференцията.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80211
  • GBP
    1
    2.34751
  • JPY
    100
    1.20144
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички