Ляв радикал ще прави правителство в Гърция


Ляв радикал ще прави правителство в Гърция
Снимка:

729

Алексис Ципрас, лидер на гръцката ляворадикална партия Сириза, която предизвика изненада след изборите в неделя, като открадна второто място от социалистическата партия ПАСОК, днес трябва да се заеме с деликатната задача да сформира коалиционно правителство на Гърция, съобщи АФП.

След неуспеха на Андонис Самарас, чиято консервативна партия Нова демокрация спечели най-много гласове в предсрочния парламентарен вот, да сформира мажоритарно правителство, което да продължи политиката на драстични икономии, проучвателният мандат с тази задача по конституция се пада на партията, заела второ място.

Президентът Каролос Папуляс трябва да приеме Алексис Ципрас в 14.00 ч. местно време, уточнява БГНЕС.

Сириза, която се противопоставя на затягането на коланите, получи 16,7% от гласовете на избирателите и ще има 52 места в парламента, което е тройно повече в сравнение с резултата й от предишните избори.

Ципрас ще има срок от 3 дни, за да намери коалиционни съюзници. Той вече оповести, че иска да сформира правителство на левицата, за да предоговори плана за заздравяване на икономиката на страна с частните кредитори ЕС и МВФ, за да бъдат смекчени мерките за драстични икономии. Той също така ще иска още една част от дълга на страна да бъде опростена.

Задачата му обаче се очертава трудна, след като комунистическата партия ККЕ отказа да сключи съюз с него, а третата лява партия Димар получи едва 6,1% от гласовете и ще има само 19 депутатски места. Съгласно конституцията ако Алексис Ципрас се провали с "проучвателния мандат", той ще бъде връчен на третата по резултати партия - социалистическата ПАСОК.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75821
  • GBP
    1
    2.32215
  • JPY
    100
    1.23834
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички