Кризата стъпка малките фирми


Кризата стъпка малките фирми
Снимка:

510

Икономическата криза е оставила следа върху предприятия от всякакъв мащаб, като особено засегнати са микропредприятията.

Това сочат данните от изследването за съществения принос на МСП за създаването на работни места, представено от Европейската комисия.

В резултат от икономическата криза от 2009—2010 г. броят на работните места в МСП е намалявал средно с 2,4 % годишно, в сравнение с 0,95 % годишно в големите предприятия.

В рамките на МСП микропредприятията (с по-малко от 10 служители) имат най-голям дял в общия растеж на нетната заетост в стопанската дейност – 58%.

На второ място се нареждат новите предприятия (създадени преди по-малко от 5 години), на които се дължи огромна част от новите работни места. Над една четвърт (27%) от новите работни места са разкрити в нови предприятия в сферата на бизнес услугите, а най-малък е техният дял в нови предприятия в областта на транспорта и далекосъобщенията (6%).

В тези критични за европейската икономика времена сме свидетели на това как малките предприятия изпълняват и затвърждават ролята си на основни създатели на нови работни места. Значителният дял на МСП в разкриването на работни места подчертава тяхното стопанско значение, което е по-голямо от всякога, както и необходимостта да им се предоставя подкрепа на всички равнища. Ясно е, че малките и новите предприятия са от решаващо значение за възстановяването на икономическия растеж, коментира Антонио Таяни, заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за политиката в областта на предприемачеството и промишлеността.

 Делът на предприятията, очакващи да съкратят служители през 2011 г., бе по-малък от дела на предприятията, които действително бяха съкратили служители през 2010 г., сочат данните.

Освен отражението върху заетостта най-важната отрицателна последица от кризата за предприятията е общото свиване на търсенето на техните продукти и услуги (посочено от 62% от дружествата), следвано от удължаването на сроковете за плащане от страна на клиентите (отбелязано от 48% от дружествата) и на последно място, недостигът на оборотен капитал, от който са били засегнати 31% от отговорилите.

Иновациите явно имат положителен ефект. Иновационните предприятия, както и предприятията от държави, в които иновациите са по-развити, по-често докладват за растеж на заетостта, чийто коефициент е и по-висок.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички