Кризата не спира Китай да влага в Европа


Кризата не спира Китай да влага в Европа
Снимка:

364

Китай е обезпокоен от задълбочаването на кризата в еврозоната, но ще продължи да инвестира в Европейския съюз.

Това обяви днес китайският премиер Вън Цзябао при посрещането в Пекин на германската канцлерка Ангела Меркел, предаде АФП.

Напоследък европейската дългова криза се задълбочава и предизвиква сериозна тревога в международната общност. Честно казано, аз също съм обезпокоен, посочи китайският правителствен ръководител.

Главните причини за тревога са, първо, дали Гърция ще напусне еврозоната и, второ, дали Италия и Испания ще вземат ефективни мерки за разрешаване на кризата, добави Вън.

Укрепването на практическото сътрудничество между Китай й ЕС е благоприятстващо преодоляването на дълговите проблеми в еврозоната. Китай ще продължи да инвестира в ЕС, повтори той.

Меркел информира подробно своя китайски колега за мерките, които Европа възнамерява да предприеме, за да пребори кризата, като постави ударение върху "абсолютната политическа воля" да се укрепи еврото.

Фактът, че чувам това, засилва моето доверие. Но трябва да каже съвсем искрено, че прилагането на тези мерки няма да е дълга спокойна река, подчерта Вън Цзябао.

Относно търговския спор около вноса на соларни панели, Меркел каза, че Германия няма намерение да съди Китай, а двете страни трябва да опитат да разрешат проблемите си чрез преговори. Тя допълни, че германското правителство ще се опита да убеди ЕС в своя подход.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички