Колко внушително е всъщност китайското производство?


Колко внушително е всъщност китайското производство?
Снимка:

778

В последно време икономическият растеж на Китай се забавя, тъй като властите в страната се стремят да направят завой от експортно ориентирана икономика към такава, задвижвана от вътрешното потребление. Тази година например се очаква ръстът да падне до 7,6%. Това се превърна в предизвикателство за производството в Поднебесната империя. Скорошно проучване на банката HSBC потвърди, че секторът е в затруднение. Все пак той остава внушителен. Изданието Business Insider разкрива някои доста впечатляващи факти за производството в Китай.

  1. В Китай се произвеждат 17 пъти повече климатици на глава от населението отколкото в която и да е друга страна. Близо 109 млн. климатици се правят в Поднебесната империя годишно, което е 80% от световната продукция на тези уреди.
  2. Персоналните компютри, които се произвеждат в Китай, са 40 пъти повече отколкото в останалата част от света. Годишно те се равняват на десетки милиони и са 90% от всички на планетата.
  3. Китай прави 16 пъти повече енергоспестяващи крушки в сравнение с всички други страни. Годишно там се произвеждат 4.3 млрд. такива уреди, което отговаря на 80% от световното производство.
  4. Месопреработвателната индустрия определено е една от най-развитите в Китай. Там се произвежда 4 пъти повече свинско отколкото в другите части на света. Продукцията възлиза на 51,5 милиона тона годишно и е почти половината от световната.
  5. Не е чудно и че наскоро се разгоря толкова лют спор между САЩ и Китай по отношение на соларните панели. Китай определено разчита на тази сфера – там се правят 11 пъти повече устройства за събиране на слънчева енергия в сравнение с останалия свят. Китайските соларни устройства са 74% от всички на планетата.
  6. В Китай се произвеждат 7 пъти повече обувки на глава от населението отколкото в която и да е друга държава. На година там се правят 12,6 млрд. чифта или 63% от всички на планетата.
  7. Не могат да се пропуснат и технологиите. Поднебесната империя прави 10 пъти повече мобилни телефони от другите страни. Като брой те са 1,1 млрд. на година или 70,6% от всички такива устройства.
  8. Производството на цимент пък надхвърля това в останалия свят цели 6 пъти. Близо 1,8 млн. тона се правят годишно в Китай.  
  9. В китайските мини има 4 пъти повече въглища на глава от населението отколкото в другите страни. Общо китайските въглища са 48% от всички в света.
  10. Като морска сила Китай има 3 пъти по-голям корабостроителен капацитет в сравнение с останалия свят. Корабостроителната индустрия там е толкова мащабна, че отговаря на 45% от глобалната такава.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.34357
  • JPY
    100
    1.20359
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички