Коя е водещата икономическа сила?


Коя е водещата икономическа сила?
Снимка:

755

Независимо дали одобряваме американската култура, начин на живот или външна политика, един неоспорим факт остава – САЩ са водещата икономическа сила в света още от 1871 г. насам, с 22% дял от глобалния БВП за 2011 г. и средно 30% от 1960 г. насам.

От друга страна обаче, докато Европа едва се крепи на ръба на рецесията и за развитите държави ръст от порядъка на 2-3% се счита за страхотен успех, Китай са разтревожени, че ще отбележат покачване на брутния си вътрешен продукт от „едва”, да речем, седем или осем процента тази година.

Не случайно голяма част от жителите на света вече са убедени, че Поднебесната империя е задминала янките и е вече най-мощната глобална икономическа сила.

И това заблуждение пуска все по-дълбоки корени, разкрива проучване на Pew Research Center, покриващо 21 държави от Северна и Южна Америка, Европа, Азия и Близкия изток.

Докато преди кризата от 2008 г. средно 45% от респондените все още са вярвали, че САЩ са водещата икономическа сила в света, а 22% споменават Китай, днес съотношението се мени на 36 към 42 на сто.

Това преклонение пред мощта на азиатската република е особено ясно изразно в Западна Европа. Мнозинството в седем от осем държави от Стария континент смята, че Китай е надминал САЩ, като броят на французите, посочващи САЩ, пада с 13 процентни пункта през последната година, с 11 – в Испания, и с 9 - в Германия.

В Русия, едва 26% от анкетираните вярват, че янките са задържали лидерската си позиция – спрямо 40% година по-рано. През 2011 г., 55% от японците гласуват за САЩ, а 33% - за Китай. Днес мненията са разпределени почти поравно – 45 към 43%.

Турция и Мексико се оказват единствените държави, в които повече от половината от населението все още знае, че Америка е водещата световна икономика, макар че и в тези страни се наблюдава разклащане на тази вяра – с 14 пункта спрямо миналата година.

Дори самите американци не са много сигурни къде стоят, като 40 на сто от тях все още се хвалят със своята родина, но 41% са убедени, че Китай са ги надминали. Виж, китайците са по-наясно колко път им остава, преди да грабнат световната титла. Там 48% от населението е наясно, че САЩ все още носят короната, а само 29% посочват народната си република.

И макар че глобалното население е все по-убедено в несравнимата икономическа мощ на Китай, това не значи, че харесват Поднебесната империя.

Процентът на японците, изразяващо положително мнение за Китай, се срива от 34% на 15%. Във Франция понижението е от 51% на 40%, във Великобритания – от 59 на 49%, а в САЩ – от 51% на 40%.

Интересно е, че Германия е единствената държава, в която процентът на хората, убедени, че европейската икономика е най-мощната в света, достига двуцифрена стойност – 17%. Все пак, и това е значителен спад на имиджа на Стария континент, спрямо 36-те процента от 2009 г.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички