Италия е стабилна


Италия е стабилна
Снимка:

443

Няма опасност Италия да се поддаде на дълговата криза, ако продължава да извършва структурни реформи и спазва мерките за растеж.

Това успокоиха днес редица евролидери по повод засилващите се страховете от нуждата на външен ресурс.

След месеци на относително спокойствие кризата в еврозоната отново чука на вратата на Италия, писа днес в. "Файнешъл тайм".

Въпреки че Италия не е в една лодка с Испания, тъй като успя да предотврати спукване на балона на недвижимите имоти, който да се отрази на банките, пазарната психология е такава, че страната винаги ще е обречена да бъде следващата мишена, коментира изданието.

Доходността по десетгодишните правителствени облигации упорито остава над 6%, а акциите на борсата в Милано се сринаха.

Ако Италия продължи по пътя, по който води Монти, няма да бъде в опасност, побърза да успокои германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за вестник "Ла Стампа".

Според него Италия напредва значително с правителството на Монти. Шойбле изрази още надеждата си италианките парламентаристи и обществото да продължат да подкрепят премиера, според който правилният път към устойчив растеж е структурни реформи, по-голяма конкурентоспособност и намаляване на дефицита.

Италия няма нужда от план за спасяване, за да преодолее кризата, подчерта на свой ред и премиерът Марио Монти в интервю за германското радио ARD.

Италия, дори в бъдеще, няма да има нужда от помощ от европейските фондове за финансова стабилност", заяви Монти.

Италианският премиер Марио Монти каза, че е спокоен за положението на Италия на международните пазари в "решаващ" момент за еврозоната, въпреки нарастващата зараза на кризата.

Спокойни сме за положението на Италия на международната сцена и на пазарите, заяви премиерът, добавяйки, че страната има по-ниско ниво на публичен дефицит и безработица, отколкото много други страни в ЕС.

Монти успя да си възвърне доверието на пазарите, след като предшественикът му Силвио Берлускони загуби доверието на инвеститорите.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички