Икономическата активност се забавя в края на 2011


Икономическата активност се забавя в края на 2011
Снимка:

561

През последното тримесечие на 2011 г. растежът на БВП се забави чувствително до 0.3% на годишна база, при среден растеж от 2.2% през първите девет месеца на годината, отчитат от Райфайзен РИСЪРЧ.

Анализаторите на банката очакваха значително по-умерено забавяне на динамиката през четвъртото тримесечие.

За цялата 2011 г. реалният икономически растеж възлезе на 1.7%.

Най-динамично нарастване през четвърто тримесечие отбеляза износът – с 13.4% спрямо същия период на 2010 г., като съответно той бе с най-голям положителен принос за изменението на БВП. Динамиката на износа отново се ускори, след като през третото тримесечие показателят отбеляза нарастване от едва 2% на годишна база.

Забавянето се дължеше основно на нетипично високата база от предходната година, а не на наличие на неблагоприятна тенденция по отношение на износа. Положителните данни за четвъртото тримесечие потвърждават тази теза.

За цялата 2011 г. износът на стоки и услуги реализира висок темп на растеж – 12.8%, като леко надхвърля очакванията на Райфайзен.

Икономическият растеж в България се очаква да бъде негативно повлиян от забавянето на икономическата активност в ЕС, като износът е един от основните канали на влияние.

Засега данните по отношение на износа са по-благоприятни от очакванията, но това вероятно се дължи на изпълнението на поръчки от предходните месеци, отбелязват финансистите.

Краткосрочните показатели от индустрията показват спад на поръчките и производството в редица отрасли, поради което през следващите месеци може да се очаква забавяне на растежа на износа.

Динамиката на вътрешното търсене се върна на негативна територия (3.2% спад), след като през второто и третото тримесечие показателят отбеляза растеж.

Потреблението се сви с 1.3% в реално изражение, но темпът на спад бе по-малък от очаквания от Райфайзен РИСЪРЧ.

За негативната динамика на потреблението влияние оказва все още неблагоприятното състояние на пазара на труда, като безработицата в страната достигна 11.4% през последното тримесечие на 2011 г.

За цялата 2011 г. обемът на потреблението остана близък до нивото от 2010 г. (0.3% спад). Райфайзен РИСЪРЧ предвиждаше сходно изменение, но в положителна посока – нарастване с 0.2%.

През четвъртото тримесечие инвестициите демонстрираха неочаквано голям спад. След като през второ тримесечие на 2011 г. те започнаха да се възстановяват, а през третото тримесечие достигнаха 7.7% растеж, през последните три месеца отбелязаха силен спад от 8.8% в реално изражение.

Вероятно опасенията от повторна рецесия в страната водят до отлагане на капиталови разходи на фирмите. Също така, през октомври-декември 2011 г. брутният опериращ излишък/брутният смесен доход в икономиката, който е източник на финансиране на инвестициите, спадна номинално с 11% спрямо същия период на 2010 г., след като през предходните месеци отбелязваше положително изменение.

За цялата 2011 г. обемът на инвестициите се сви с 1.6%, като това е третата поредна година, през която показателят отбелязва спад.

За периода октомври-декември 2011 г. вносът се увеличи в реално изражение с 4.5% на годишна база, основно поради динамичното нарастване на износа.

За цялата 2011 г. обемът на вноса нарасна с 8.5%, което надхвърли прогнозата на Райфайзен РИСЪРЧ за увеличение от 7.8%, като разликата се дължи на по-големия растеж на износа и съответно по-голямото търсене на суровини и материали за експортните отрасли.

 

 

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички