Гърция избра неуправляемостта


 Гърция избра неуправляемостта
Снимка:

541

Събитията в Гърция се развиват по най-лошия за Европейския съюз, еврозоната и световната икономика сценарий.

Стоящата на ръба на фалита страна рискува скоро да остане без правителство, коментира „Коммерсант”.

Нито една от партиите, влезли в парламента на 6 май, не е в състояние да формира управляваща коалиция. В такъв случай неизбежни са нови избори, на които левите и десните радикали вероятно още повече ще укрепят позициите си. Последствия на това може да станат изходът на Гърция от еврозоната и нови сътресения за ЕС, 

Гърция се оказа в политическа безизходица. В новия парламент влизат седем партии, само две от които (Нова демокрация и ПАСОК) подкрепят споразумението с ЕС и МВФ, предвиждащо мерки на строги икономии.

Заемащата първо място има 108 депутатски мандата, заелата трето място ПАСОК – 41. Общо това им дава 149 гласа в 300-местния парламент - за абсолютно мнозинство, което би позволило да се формира кабинет, липсват само две места, но няма откъде да ги вземат.

Останалите пет партии, преодолели 3-процентовата бариера, решително настояват против жестоките икономии. Именно на това отхвърляне на споразумението с международните кредитори те построиха своите избирателни кампании.

Днес ПАСОК е на ред да направи финален опит за сформиране на коалиция, след като не успя да достигне до споразумение с радикалната лява партия Сириза.

Алексис Цирпас, 38-годишният лидер на Сириза, който застана на второ място на изборите, шокира гръцките политици като представи петточков план за Гърция за отказ от спасителния план. Той заяви пред партията си: „Ние не искаме 150 хил. държавни служители да бъдат съкратени, не искаме заплатите и пенсиите и социалните облаги да бъдат намалявани допълнително, но те (ЕС и МВФ) настояват за това”.

По-късно той призна поражението си в усилията му да сформира правителство.

Нашето предложение се радва на широка подкрепа в обществото, но слаба такава в парламента. Ние няма да можем да реализираме мечтата ни за ляво правителство. Утре ще върна мандата, заяви Цирпас.

Евангелос Венизелос, лидерът на ПАСОК, ще има три дни да опита да формира правителство.

Шансовете за постигане на междупартийно споразумение са минимални и Лукас Пападимос, настоящият премиер, се очаква да проведе среща с всички лидери на политически партии, представени в парламента, преди понеделник, за да изпълни процедурите преди да определи нови избори, които вероятно ще се проведат на 17 юни.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75821
  • GBP
    1
    2.32215
  • JPY
    100
    1.23834
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички