Германските инвеститори се чувствали несигурни в България


Германските инвеститори се чувствали несигурни в България
Снимка:

333

Германските инвеститори се чувстват отчасти несигурни, заради някои проблеми в България.

Това заяви президентът на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари проф. д-р Хайнрих Дрифтман след среща с българския премиер Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Заварих голяма готовност от страна на българските власти не само да се търсят отделни решения, а да бъде подобрена структурата на нашите отношения. Имаме голямо доверие в България и проучваме всички възможности за постигане на напредък, изтъкна Дрифтман.

Той заяви, че е провел открит разговор с премиера Борисов за това какво трябва да се случи, за да могат германските предприятия да се ангажират още повече в България.

България е важна страна в целия регион, защото за разлика от други страни води стабилна бюджетна политика, има много нисък дълг и политически успехи, които в други страни не се забелязват, посочи Дрифтман.

Той изтъкна, че България и Германия играят ролята на примери за другите страни в Европа.

Успехът на германската икономика се основава на успеха на средните предприятия. Страните от Югоизточна Европа могат да привличат дългосрочно германски фирми, ако имат подходящи и честни рамкови условия. Тогава фирмите, например от областта на доставките, могат да инвестират в страната ви, каза още Дрифтман.

От своя страни премиерът Бойко Борисов заяви, че най-тежкият проблем в българо-германските отношения, наследен от предишното правителство, е закупуването на влакове Сименс, за които страната ни трябва да плати 300 милиона лева.

Премиерът е предложил германската компания да участва в търга за приватизацията на "Товарни превози" и по този начин да се преоформи дългът към нея.

Този дълг тежи като воденичен камък на отношенията ни с Германия, подчерта Борисов.

Другото, от което са недоволни, но мисля че пък народът е доволен, е това че намалихме драстично цената на зелените енергии, в случая на фотоволтаиците. Компанията Бош има своите претенции, защото ги присъединихме на ниската цена от 180 лв. вместо на високата, която беше 475 лв., заяви Борисов.

 Той изрази убеденост, че в следващите една-две години голям германски завод за автомобили ще се изнесе в България, защото страната ни е с най-ниски данъци в ЕС, много е подходяща за инвестиции, има стабилна политическа система и добър инвестиционен климат.

Няма да се инвестира само във фотоволтаици и ветропаркове. Нашето истинско желание е да се инвестира в заводи, фабрики, където се разкриват хиляди работни места, заяви Борисов.

Той допълни, че България и Германия имат и няколко пилотни проекта в областта на образованието, чиято цел е да се намали младежката безработица.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75821
  • GBP
    1
    2.32215
  • JPY
    100
    1.23834
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички