Европа ускорява преговорите за контрол над банките


Европа ускорява преговорите за контрол над банките
Снимка:

421

Всички банки от еврозоната, независимо от мащаба си, ще бъдат поставени под надзора на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Ройтерс.

Европейската комисия съобщи днес, че Европа трябва да ускори преговорите около контрола на ЕС над банковия сектор в държавите от еврозоната, докато политическите лидери се опитват да разрешат дълговата криза, предаде АФП.

Има належаща нужда от „ускоряване на преговорите, за да можем да задействаме новите механизми в началото на 2013 г.”, каза говорителката Пиа Ахренкилде-Хансен на редовен бриофинг.

През юни европейските лидери се договориха за напредък по въпроса за по-централизиран банков контрол, като част от по-обширното споразумение за пускане на постоянния спасителен фонд за еврозоната – Европейски стабилизационен механизъм – за подпомагане на банките директно, вместо средствата да минават през държавата и така да се увеличава държавния дълг.

Ключов елемент в дебата в дали базираната във Франкфурт Европейската централна банка или намиращият се в Лондон Европейски банков надзорен орган да заеме водещо място като регулатор.

По думите на Ахренкилде-Хансен, ЕЦБ ще играе „централна роля” особено за банковите операции в 17-те държави от еврозоната.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички