Драги ще защитава плана на ЕЦБ пред Бундестага


Драги ще защитава плана на ЕЦБ пред Бундестага
Снимка:

413

Марио Драги, президент на Европейската централна банка, беше поканен да се яви пред членовете на германския Бундестаг през следващия месец, за да защити плановете си за покупки на правителствени европейски облигации на открития пазар.

Предложеният от ЕЦБ план за покупки на облигации окуражи финансовите пазари, когато беше оповестен преди три седмици, както и получи мълчаливото одобрение на канцлера Ангела Меркел. Той обаче беше открито атакуван от Йенс Вайдман, президент на Бундесбанк, който заяви, че е опасно печатането на пари и това разпали общественото мнение в Германия.

Готовността на Драги да се яви пред парламентаристите на 24 октомври е част от решителна приятелска офанзива за спечелване на германците. Тази седмица той се обърна към няколкостотин индустриалци в Берлин в защита на мнението си, което се базира на нуждата за противодействие на пазарните спекулации, че някои държави ще напуснат еврозоната.

Като пролог на битката, която предстои на Драги, в сряда Вайдман отново изложи своето кредо, че централните банки трябва да се фокусират единствено към задържането на инфлацията и да не се отклоняват във фискалната територия. След като миналата седмица Вайдман цитира Гьоте, когато описваше опасностите от инфлация, последната му реч цитира по-малко известния в света австрийски драматург от 17 век Йохан Нестрой и историческия прецедент от инфлация през 13 век в Китай.

Пред бизнес аудитория в Берлин, Вайдман разказа как китайците са печатали нови и нови пари, за съжаление без да изтеглят старите от обращение. Резултатът не е бил изненадващ, а именно инфлация. В края на 13 век една банкнота е струвала 1000 медни монети, а около 150 години по-късно не е струвала и една монета.

Решението на Бундестага да покани Драги беше оповестено от Норберт Ламерт, говорител на парламента, след единодушно гласуване в „съвета на старейшините”, комисия включваща най-висшите членове на партиите, която решава работата на парламента. На изслушването ще присъстват и членове от бюджетната и финансовата комисии на Бундестага, както и представители на Европейския съвет.

Критиката на Вайдман срещу ЕЦБ беше повторена от икономисти и политици в Германия, които са на мнение, че купуването на правителствени облигации означава, че банката ще използва монетарната политика да финансира правителствените харчове.

Вайдман беше подкрепен в сряда от Филип Рьослер, вицеканцлер и икономически министър, както и от висш ръководител на пробизнес настроената Свободна Демократическа партия, която участва в управляващата коалиция.

Драги от своя страна твърди, че интервенция на вторичните пазари на облигации е оправдана ако целта е да се редуцират големите лихви за заемане от европейските държави, като например Италия и Испания, което пречи на правилното функциониране на паричната политика.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички