Добрев: Мислим редица промени, за да насърчим инвестициите


Добрев: Мислим редица промени, за да насърчим инвестициите
Снимка:

616

Срещаме голяма конкуренция от страна на други държави в Източна Европа, мислим за редица законодателни промени, които целят да насърчат инвестициите.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Министърът взе участие в бизнес конференцията "Bulgaria: Business UP", заедно с Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) и заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева, предаде репортер на БГНЕС.

За да бъдем атрактивни за инвеститорите е нужно повече от ниски данъци и добра данъчна политика, продължи министърът на икономиката.

Правим няколко реформи в ОП "Конкурентоспособност". Сроковете, по които се работеше в програмата, бяха меко казано лоши за бизнеса, реформата цели да промени това като се оптимизират процесите, посочи той.

Основното притеснение на чуждестранните инвеститори в България е, че няма да могат да се справят с бюрокрацията в страната, каза още Добрев. Има програма за обучаване на проекти мениджъри, които да помагат на инвеститорите именно в работата им с администрацията.

За първи път тази година говорим за растеж и инвестиции, каза зам.-министърът  Боряна Пенчева.

Регионът се оценява спрямо проблемите на нашите страни-съседки, положението в България невинаги е същото. Намираме се на шесто място по дефицит и неговото съотношение спрямо БВП, усилията, които бяха направени от правителството и бизнеса дадоха своя резултат, продължи Пенчева.

Ние сме на водеща позиция и по растеж в Европа, дори със скромната прогноза 1.4% ръст за 2012 година на България.

Ние работим за запазване на финансовата стабилност, каза още Пенчева.

Ние имаме добра капиталова адекватност и висока стойност на ликвидност на българските банки, повиши се и събираемостта по ДДС. Нашата икономика продължава да работи, но заради слабото външно търсене се регистрира спад в износа за Q1 на 2012 година. Няма да разчитаме само на европейските пазари, ще търсим диверсификация, каза още зам.- финансовият министър.

Ще целим да подобрим работата на структури като НАП и агенция "Митници", ще съдействаме и по усвояването на еврофондовете, които са основна част от инвестициите. Чрез Българската банка за развитие и международните ни контакти сме осигурили линии за инвестиция в перспективните отрасли, каза още Пенчева.

Интересът на инвеститорите през последните месеци се повиши значително, започна реализацията на редица проекти, информира Борислав Стефанов. Предимствата на България седят все по-добре на фона на Европа, ние сме единствената държава в ЕС, която за 2009-2010 година получи повишение на кредитния рейтинг.

По време на форума Добрев коментира и ситуацията в ОЦК - Кърджали.

Според него има реалност опасност комбинатът да изпадне в несъстоятелност.

Полският инвеститор е предложил да вземе предприятието под наем като за една година не плаща задълженията по кредитите, на това предложение банките не са съгласни, каза още министър Добрев.

Ние имаме и други варианти, ще продължим работата си и по тях, очаквам до няколко седмици проблемът да бъде решен, добави той.

Министърът на икономиката коментира и въпроса за цената на газа. По договора, важащ до края на 2012 година, постигнахме отстъпка от цената за газа, имаме своите аргументи и предложения, за да постигнем отстъпки и по договора за догодина, каза още Добрев. По информация на министъра този договор ще бъде подписан до края на годината.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75821
  • GBP
    1
    2.32215
  • JPY
    100
    1.23834
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички