Дянков: По-кадърни сме от повечето държави около нас


Дянков: По-кадърни сме от повечето държави около нас
Снимка:

320

Българите сме по-кадърни от повечето държави около нас. Имаме по-добре подготвени хора в математиката, и в езиците сме по-напред.

Така Дянков отговори на въпрос за причината за това, че броят на българите, които работят в Световната банка е по-голям от този на гражданите на новоприсъединили се членове на ЕС.

Затова нашите хора, които отиват там, са много по-конкурентоспособни от който и да било от Източна или Западна Европа, добави министърът.

Дянков присъства на откриване на изложба, посветена на над 20-годишното партньорство между България и Световната банка, предаде БГНЕС.

Като част от Световната банка съм работил в над 100 държави и съм видял какво е малко да отпуснеш бюджета, каза финансовият министър Симеон Дянков.

"Като отпуснеш малко, след това ОК отпусни още малко и така постепенно стигаш до съседките ни. Затова работя така, както съм се научил там", заяви той.

Като основен способ за задържането на повече икономисти в България Дянков определи създаването на нови работни места и постепенното повишаване на доходите.

"Година след година ние да си вдигаме доходите, докато другите държави са по-ниско от нас, както и в момента става. Въпросът е, че това трябва последователно да става доста години, докато достигнем средното в Европа", заяви той.

Хората разбираемо са нетърпеливи кога ще стане това, продължи министърът. "Преди три години бяха много радостни, когато казахме "Ще настигнем Гърция", сега те казват "Кой ти гледа Гърция, къде е Австрия?" Тази нетърпеливост някак си трябва да я преодолеем", каза още Дянков.

Днес ще се състои публично представяне и дискусия по повод последното проучване на Световната банка за възможностите на България за златен растеж.

Част от основните забележки, които министърът очаква да чуе от днешния доклад на Световната банка за България, са свързани със застаряването.

Дянков очаква и да се повдигне темата за енергийната зависимост на страната ни.

"Това е една от големите тежести на нашата икономика, разходите, които харчим за енергия са много по-големи от средните за Европа. Това да се отделим от руската зависимост е от двете - трите най-важни неща", заяви той.

Производството на енергия в България и енергийната ефективност бяха очертани като основни фактори за прекратяване на зависимостта. "Да се отделим от темата колко ще се произвежда, защото България и сега произвежда много повече, отколкото реално се консумира. Ние нетно изнасяме, да се фокусираме върху санирането на всички сгради, за да не е нужно да строим постоянно нови мощности", призова Дянков.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75159
  • GBP
    1
    2.33087
  • JPY
    100
    1.2142
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички