ЦИЕ ще расте на фона на рецесията в еврозоната


ЦИЕ ще расте на фона на рецесията в еврозоната
Снимка:

493

Централна и Източна Европа остава под влиянието на дълговата криза в еврозоната, коментира Петер Брециншек, директор на Райфайзен Рисърч, част Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ), имайки предвид новите, ревизирани прогнози за растеж за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) , изготвени от екипа му.

Райфайзен Рисърч очаква, че регионът на Централна и Източна Европа като цяло ще отбележи ръст на БВП за 2012 г. от 2%.

Относително слабият растеж, който очакваме в ЦИЕ, трябва да бъде разглеждан на фона на рецесията от -1%, която прогнозираме за еврозоната, допълва Брециншек.

Анализаторите на Райфайзен Рисърч очакват, че негативните ефекти ще бъдат усетени най-силно в страните, които имат най-тесни външнотърговски връзки с еврозоната – те очакват БВП на страните от Централна Европа да нарасне с 0.5%, а на страните от Югоизточна Европа с 0.4%.

Що се отнася до страните от ОНД – Райфайзен Рисърч оставя прогнозата си непроменена и очаква ръст от 3.1%. С изключение на Полша (очакван ръст на БВП от 2.2%), анализаторите на Райфайзен Рисърч очакват спад на БВП във всички страни от Централна Европа, включително и Австрия (- 0.5%).

Според Брециншек, силният фокус на региона към германската икономика, необходимите мерки за консолидация на бюджетите и свитото кредитиране се очаква да бъдат основните фактори, които ще доведат до по-слабо първо полугодие на 2012 г. Все пак, Брециншек е по-оптимистично настроен за второто полугодие на 2012 г.

При по-задълбочен поглед на прогнозата ни за БВП е видно, че негативните тенденции от първото полугодие, би трябвало да бъдат компенсирани от по-добро развитие през второто. Тази прогноза е в съответствие с очакваното представяне на еврозоната, казва Брециншек.

 

Според Райфайзен Рисърч, изглежда, че инфлационният пик е преодолян в повечето икономики в региона на Централна и Източна Европа.

През 2012 г. очакваме по-висока инфлация само в Унгария, Чехия и Украйна, поради фискалните мерки в тези страни, допълва Брециншек.

Пониженията в основния лихвен процент, които се очаква да бъдат направени от страна на Европейската централна банка, както и големите обеми ликвидна подкрепа, се очаква на доведат до намаление на краткосрочните нива на EURIBOR през първото полугодие на 2012 г. до по-ниски стойности от основния лихвен процент. При ниски нива на инфлацията, това може също така да доведе до намаляване на лихвените проценти от Полша до Румъния.

Унгария е единствената страна, за която очакваме централната банка да стабилизира валутния курс, като запази висок основен лихвен процент, обяснява Брециншек.

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички