България очаква сериозни инвеститори до края на годината


България очаква сериозни инвеститори до края на годината
Снимка:

435

Сериозни инвеститори се очакват до края на годината в България, съобщи във Варна изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов, който участва във форум “Възможности и предизвикателства за бизнеса в България и Варненския регион”, предаде Фокус.

Очаква се през октомври инвеститор, който се занимава със споделени услуги, да започне работа с център в София, който първоначално ще осигури работни места за около 250 – 300 души.

Идеята на инвестиращата фирма е във времето персоналът да бъде увеличен на 1000 души. Екипът ще развива финансово - счетоводна дейност. Този тип фирми са с основни разходи за заплати и наем.

В сферата на производството има една, две фирми, с които се работи, каза още Борислав Стефанов.

Това са основно немски фирми от сферата на автомобилната промишленост. До края на месеца една от фирмите трябва да реши окончателно къде да инвестира – в България или в Сърбия. До няколко месеца окончателно решение за инвестиции в България трябва да вземе и фирма, която се занимава с производство на въздушни възглавници. Сериозен интерес проявява и европейска фирма, която се занимава с производство на кабели.

Проектът на тази фирма е много голям – ще бъдат наети над 1000 души. Крайното решение се очаква до края на септември или в началото на октомври, допълни Борислав Стефанов.

Българската агенция за инвестиции ще рекламира чрез проект България като място за инвестиции в осем сектора - преработваща промишленост, машиностроене, електроника, електротехника, информационни технология, съобщи още Стефанов.

Има две основни средства, които се използват за подпомагане на инвеститори.

Привличаме инвеститорите с маркетинг, но в последните години средствата, които се отделяха за маркетинг, бяха по-скоро в посока туризъм. България от много време не беше имала сериозна кампания, която да казва елате тук, за да правите например химическа промишленост, машиностроене, електроника. Следващите няколко месеца имаме амбициозна програма, която е финансирана по линия на европейските фондове и ще имаме около 20 мероприятия в чужбина, като някой от тях ще се правят с големи международни медии, каза още Борислав Стефанов.

Стойността на целия проект, който включва около 30 различни дейности, е около 15 млн. лева. Сумите, които ще се използват за маркетинг, ще са около 12-13 млн. лева, останалите са за икономически анализи и стратегии.

За мен по-важно от самата рекламна кампания са конференциите и събитията, които ще се правят, защото това е една добра възможност да се доведат нови фирми и хора, които взимат решения в сферата на инвестициите, допълни Стефанов.

Конференциите ще се правят на места, откъдето досега не е имало много инвестиции – примерно Китай, Корея, Япония, както и няколко събития в САЩ. Щатите са един от десетте най-големи инвеститора в България , но все още потенциалът е много голям, подчерта Стефанов.

Надявам се, че това ще спомогне да дойдат много нови фирми, които досега не са се интересували от България. За последните две години най-големите инвестиции са от Холандия, но това е по статистически данни – от тази държава са влезли най-много пари в България, без да е задължително фирмата да е холандска. Втората държава е Австрия, където има доста по-голямо сходство между това откъде идват парите и откъде е фирмата, каза още Красимир Стефанов.

Медицинският туризъм е една от сферите, които ще бъдат презентирани. В началото на октомври предстои среща в Москва, където медицинският туризъм ще бъде една от темите. Срещи по тази тема ще има в държавите от Персийския залив, където също има предвидени мероприятия. Двете големи поръчки по проекта са за медийна международна кампания и за провеждане на конференции.

Предвидени са три големи конференции, едната от които в Лондон.

Общо предвидените събития са 12 – три големи конференции и 9 по-малки форуми и кръгли маси. Четири от конференциите са планувани в държави от Европа, четири в САЩ, останалите четири в Азия.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички