България - икономически център на Балканите?


България - икономически център на Балканите?
Снимка:

530

България има потенциал да се превърне в икономическо средище на Балканите.

Това заяви изпълнителният директор на Уникредит Булбанк Андреа Касини на кръгла маса на тема "Дружества и напредък: ролята на сдруженията на фирми", организирана от Конфиндустрия България и Атлантическия клуб, предаде БГНЕС.

Той смята, че България е естествена отправна точка на Балканите, но трябва да се разрешат някои проблеми, за да се подобри конкурентоспособността на страната и тя да стане отново привлекателна за чуждестранните инвеститори.

Той посочи, че България е постигнала голям напредък в областта на конкурентоспособността, но допълни, че има още открити въпроси, които трябва да бъдат разрешени.

Бившият вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски Николай Василев, който също беше сред участниците в кръглата маса, заяви, че макар по-отскоро да развиват пазарна икономика, България и като цяло Централна и Източна Европа са по-либерализирани и свободни места за правене на бизнес, отколкото Стара Европа. Като пример той посочи, че България има едни от най-ниските преки данъци в цял свят - 10% данък печалба за фирмите, 10% плосък данък за физическите лица и все още 0% данък върху лихвите и капиталовите печалби.

Според него ниските данъци са един от факторите за прозрачно правене на бизнес в дадена държава. Друг фактор е малкото правителство, което се измерва чрез ниския процент на преразпределение на бюджетни разходи като процент от БВП.

Василев посочи, че сега държавните разходи са планирани за 38,8%, което според него е далеч най-ниското ниво в целия ЕС. "България е една от малкото държави в Европа с много нисък бюджетен дефицит - 1-2%, и тя е една от страните с най-нисък публичен дълг в Европа - 14-18% от БВП. По всички тези показатели голяма част от по-развитите държави в Европа биха могли да вземат пример от нас", заяви Василев.

Той посочи още, че България има една от най-малките администрации на Стария континент като процент от населението - около 40 000 държавни служители, докато в съседна Гърция те са около един милион.

Кръглата маса беше и първата изява на новия посланик на Република Италия в България Н. Пр. Марко Контичели, който откри срещата.

"В интерес на бизнеса е да възприеме по-всеобхватна визия, да не се води само от собствените си интереси, а да защитава и общоприетите ценности. Това се нарича социална отговорност на бизнеса", заяви той.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички