Бум в образуваните дела отчитат частни съдебни изпълнители


Бум в образуваните дела отчитат частни съдебни изпълнители
Снимка:

5249

Огромен ръст при образуваните дела през миналата година, както и напрежение между частния съдебен изпълнител и кредитора, отчитат от Камарата на частните съдебни изпълнители.

2,4 млрд. лева са събрали частните съдебни изпълнители за последните шест години. От тях към държавния бюджет са преведени над 200 млн. лева.

180 000 дела са образувани само за миналата година, а събраните пари възлизат на 700 млн. лева. Причината за това според съдебните изпълнители е в икономическата стагнация.

При положение, че за изминалата година делата са с 40 000 повече отколкото през 2010 г., това показва, че икономическата стагнация в страна е сериозна и все още няма подобрение.

А ние това го виждаме най-много и голям проблем за съдебния изпълнител е, че и двете страни идват, и двете искат - за едната е жизнено важно да си събере веднага вземането, а за другата - да го отложи във времето, обясни председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

По думите му задлъжнялостта се увеличава непрекъснато и то във всички сфери. Най-много обаче са делата в полза на фирми срещу други фирми, на второ място са банките като кредитори и след това са гражданите, допълни той.

По отношение на недвижимите имоти имаме големи проблеми с документите за възбрана, тъй като те много се бавят и доста често длъжникът успява да прехвърли имота си, обясни Дичев.

Няма раздвижване в продажбата на големите имоти. Доста често се случва, кредиторът да дойде и да си закупи имота, и да чака по-добри времена, за да го продаде. Търси се най-често имоти в ниския сегмент и тенденцията продължава да пада откъм цена. Най-често продаваните също така са МПС-та, каза Георги Дичев.

Като основен приоритет от камарата очертаха развитието на електронното събиране на информацията за длъжника и електронното запориране на сметки и имущество.

До момента частните съдебни изпълнители имат електронна връзка с търговския регистър, с базата данни на НОИ, както и с Национална агенция приходи.

Частни съдебни изпълнители действат на територията на почти всички окръжни съдилища, с изключение на Окръжен съд Ловеч. В края на 2011 г. у нас са функционирали 158 кантори на частни съдебни изпълнители, в които работят над 1000 служители.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички