Бизнес климатът се влошава


Бизнес климатът се влошава
Снимка:

380

Продължаващо влошаване на бизнес климата в страната през февруари отчита националната статистика.

След като през януари НСИ отчете под процент спад, то месец по-късно общият показател за бизнес климата е отбелязал намаление от 2,4 на сто.

Конюнктурните анкети на НСИ регистрират влошаване на бизнес климата в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите.

Единствено съставният показател „бизнес климат в промишлеността” остава на нивото си от предходните месеци. През февруари производствената активност и поръчките намаляват, а запасите от готова продукция нарастват. През следващите месеци обаче мениджърите очакват известно възстановяване на дейността.

Производството все повече страда обаче от недостатъчно търсене от страната.

Бизнес климатът в строителството се понижава с 2.3 пункта в сравнение с януари, което се дължи на изместване на мненията по отношение на настоящото бизнес състояние на предприятията от „добро“ към „нормално за сезона“.

Според оценките на строителните предприемачи настоящата строителна активност е намалена спрямо предходния месец, но прогнозите за следващите три месеца са по-благоприятни.

През февруари се откроява четвърти фактор, който повлиява негативно върху дейността на предприятията - факторът „неблагоприятни климатични условия”, посочен от 43.9% от ръководителите.

Очакванията на мениджърите относно продажните цени са в посока на известно намаление.

В търговията на дребно анкетата регистрира намален обем на продажбите през последните три месеца и увеличени стокови запаси. В прогнозите си за развитието на бизнес ситуацията обаче търговците изразяват оптимизъм, като очакванията им са за известно възстановяване на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Увеличение на цените през следващите три месеца не се очаква.

Най-сериозно се влошава бизнес климатът в сектора на услугите - със 7.6 пункта в сравнение с предходния месец.

Влошени са както оценките, така и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита свито търсене на услуги през последните три месеца и относително умерени очаквания за следващите три месеца.

Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността в сектора, продължава да е несигурната икономическа среда, чието негативно влияние нараства и през последния месец достига максималната си стойност (74.9%) от началото на провеждането на наблюдението в услугите.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75821
  • GBP
    1
    2.32215
  • JPY
    100
    1.23834
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички