Депутатите приеха забраната за пушене на обществени места


Депутатите приеха забраната за пушене на обществени места
Снимка:

972

От 1-ви юни няма да се пуши в заведения, нощни барове, работни помещения и офиси. Тютюнопушенето се забранява и на стадиони, спортни обекти, в летни кина и театри, когато има спортни и културни прояви.

Тези поредни промени приеха днес депутатите в Закона за здравето на второ четене, предаде БГНЕС.

Забраната ще е в сила и за училищни дворове, детски площадки, тротоари на детските ясли и градини, площадки за игра. Тя ще е валидна и по време на събития за деца и ученици, които се провеждат на открито.

Пушенето на цигари ще бъде позволено на летищата, но в специални за тази цел помещения. На спирките на обществения транспорт забраната няма да важи.

90 народни представители гласуваха "за" поправките, 7 - "против" и 6 се въздържаха. От ГЕРБ имаше само един въздържал се, от други ПГ гласуваха "шарено", четирима независими бяха против.

Глобите за нарушение на забраната ще бъдат от 50 лева нагоре до 10 хиляди лева като имуществена санкция, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Ограниченията, които фашистка Германия въвежда за тютюнопушенето са много по-леки от тези, които вие въвеждате. Да ви имам демокрацията, колеги!, заяви независимият депутат Кирил Гумнеров по време на обсъждането, чието изказване предизвика голямо оживление в залата.

Преди това депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов заяви, че забраната, а не тютюнопушенето е вредно.

В Испания 35 000 заведения бяха закрити при въвеждане на забраната за тютюнопушене в затворени помещения, даде пример Корнезов за вредния ефект от забраната.

Законът е икономически вреден, противоестествен, ще загубим 18 000 работни места и ще се окажем с 230 млн. лева годишни загуби за бюджета и за бизнеса, подчерта депутатът от КБ.

Министър Атанасова обаче бе категорична, че промените ще бъдат ефективни и скоро няма да има поправки в закона.

Атанасова изрази изненадата си от емоцията и метафорите, използвани от народните представители при дебата за тютюнопушенето. И, все пак, благодари на депутатите за европейското поведение, заради приемането на строгите ограничения за пушачите.

На въпрос как точно ще бъдат санкционирани нарушителите на забраната по стадионите тя отговори, че за тази цел ще помагат и органите на МВР.

Няма доза тютюнев дим, която да е безвредна за здравето, заяви и председателят на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. Според нея икономическият ефект от забраната ще дойде по-късно във времето, вследствие на по-здравословната среда на живот за гражданите.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички