Влязлата в сила на 1 юни т.г. пълна забрана на пушенето на закрито е топ тема в публичното пространство през последните седмици.
Протести, искания за облекчаване на закона, връщане на стария режим, въвеждане на вечерен час, след който пушенето да се позволява - това са само част от настояванията на ресторантьорския и хотелиерски бранш, които отправят към управляващите.
Последният напън в тази посока е стартирането на национална подписка за отмяна на тоталната забрана във Фейсбук групата „Срещу тоталната забрана на тютюнопушенето". Инициаторите наричат закона вреден, безсмислен и фашистки. Епитети, които обаче сякаш повече прилягат на техните действия.
Наред с обявеното неподчинение и символично връщане на пепелниците в заведенията, което браншът стяга на 15 декември, това е поредното „ детинско тръшкане” по този закон.
Друг е въпросът доколко неподчинението ще е в рамките на един ден, защото реалната картина в страната съвсем не е такава, каквато се представя и в много заведения пушенето продължава да бъде позволено. Това поне установи проверка на Expert.bg, а и читателите го потвърждават.
"Непушачи, пушачи, работещи в заведения, бивши колеги, фалирали (за жалост) колеги, общественици, хора на изкуството, журналисти и собственици на заведения. Защото ние сме гражданите на тази страна и законите трябва и ще бъдат такива, каквито ние искаме да бъдат. Не знам дали си давате сметка колко важно нещо се случва тук на нашата страница”, пишат противниците на закона в изявлението си за старта на подписката.
Даваме си! И силно се надяваме да не се случи...
Недоволството ви, протестите и атаките по този закон съвсем не кореспондират със сила и доблест, а точно обратното – те са едно самопризнание за дефекти в бизнеса и "наркотичната" му зависимост от цигарения дим. Нима не е жалко, че разчитате основно на фасовете в пепелника да ви пълнят касата.
Наистина ли липсата на дим е виновна за липсата на клиенти? А може би бедното меню, лошата кухня, високите цени, лошото обслужване...И защо не споменавате новите клиенти, които привличате точно заради липсата на димна завеса.
И ако казусът дали тази забрана погубва ресторантьорският бизнес, е спорен и по-скоро въпрос на необходимо време за адаптация на бранша, то фактът, че породи един изцяло нов и набиращ скорост бизнес е безспорен - магазините за електронни цигари никнат като гъби в момента (това във връзка с ефекта върху икономиката - защото когато се говори за щети в макроплан, не бива да се спестяват и ползите).
Но докато си говорим за икономически щети и ползи, всъщност може би е добре да припомним, че тази закон по същество е здравен, а не икономически.
И когато се издигат лозунги от типа „Законът убива любимото ви заведение”, може би е добре да се замислим, че без този закон, то убива нас.
М. Дачева
Коментари