Златото поевтиня с 0.8%


Златото поевтиня с 0.8%
Снимка:

515

Цената на златото достигна най-ниската си стойност за последните три седмици на международните пазари, съобщава КРОСС. Благородният метал поевтиня с 0,8% до 1 273,55 долара за тройунция.  

Златото с доставка за декември поевтиня с 0,8% до 1 272,50 долара затройунция в Ню Йорк, което пък е най-ниската цена за най-търгуваните контракти от 17 юли насам. Цената на фючърсите се понижава за седми ден. Това е най-продължителният спад в цената от средата на май тази година.

Тазгодишният срив на златото, провокиран от масовото изтегляне от борсово търгуваните фондове, може би е към своя край, смята Маркус Груб, управляващ директор в Световния съвет по златото. Според него към края на годината вече ще станем свидетели на съживяване на котировките.

Груб изтъква, че спекулативният капитал в общи линии вече се е изнесъл от пазара и ценният метал е близо до дъното. Инвеститорите в борсово търгувани фондове са продали около 650 метрични тона от ценния метал тази година, което приблизително се равнява на капитала, влят в тях след колапса на Lehman Brothers, когато играчите панически търсеха безопасно убежище.

Експертът добавя, че не трябва да се пренебрегва и позитивния тласък, оказван от физическите покупки, особено в държави като Китай и Индия. Според него поставената от Пекин цел за постигане на по-устойчив ръст, крепящ се на вътрешното потребление, също е добра новина за златото.



  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички