Западни банки привличат африкански милионери за клиенти


Западни банки привличат африкански милионери за клиенти
Снимка:

963

Британската банка Barclays се присъедини към американската Citigroup и швейцарската UBS в таргетирането на клиенти от Африка, които притежават милиони в сметките си, пише Bloomberg. Въпреки крайната бедност, която е обхванала немалко африкански страни, икономиките на други пък започват да се развиват бързо, „произвеждайки” богаташи. Лидерите в списъка на милиардерите на Черния континент са Алико Данготе и Джохан Руперт.  

Дъщерното дружество на Barclays в Африка се нарича Barclays Africa Group, като в него базираната в Лондон банка държи дял от 62,3%. Досега по-малката институция управляваше финанси предимно в Южна Африка, но се предвижда дейността й да се разшири до Кения, Гана и остров Мавриций – възможност, която шефовете на банката определят като „много вълнуваща”.

Броят на африканците със състояние над 1 млн. долара се повиши с близо 10% през 2012 г., като те са общо 140 000 души, сочи доклад на Cap Gemini SA и Royal Bank of Canada. Това е най-големият ръст на милионери, живеещи извън Северна Америка. Сред страните, в които богаташите са се увеличили чувствително, са Нигерия и Гана.

UBS, която управлява огромни състояния на влиятелни личности, обяви през май, че ще разшири бизнеса си в Африка, тъй като растежът на икономиката там е предизвикал и ръст в търсенето. Потребителските услуги и телекомуникациите са секторите, които се развиват най-добре, твърдят експертите на институцията.

От Citigroup също смятат, че забогатяването на дадени хора в Африка открива много възможности. „Имаме служители, които се занимават изцяло с африканския пазар. Както в останалата част на света, така и там хората имат нужда от индивидуализирано обслужване на финансите им”, заявяват от банката.

Магнатът Алико Данготе е най-богатият човек в Африка. Неговото състояние се изчислява на 21,2 млрд. долара, като само през 2013 г. той е добавил нови 6,7 млрд. към сметката си. Данготе управлява най-голямата фабрика за цимент на континента.

Много местни африкански банки също се опитват да привлекат богаташите за клиенти. Техните услуги все още обаче не са достатъчно развити, за да ги направят по-популярни. Според експертите най-големи шансове за успех в Африка има Barclays. Дъщерното дружество на банката вече има 1 200 клона из континента, повече от 10 000 банкомата и 45 000 служители. Освен това то може да използва развитите системи на банката-майка, вместо да инвестира в нови, което е негово предимство, защото му спестява средства, пише Bloomberg.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички