Уникално кибероръжие застрашава финансовия сектор


Уникално кибероръжие застрашава финансовия сектор
Снимка:

381

Глобалната банкова система е изправена пред поредната заплаха, която е готова да нанесе удар в самото сърце на финансовия свят.

Според доклад на лаборатория Касперски, цитиран от vestifinance.ru, нов и неизвестен доскоро вирус, наречен на немския математик Йохан Карл Фридрих Гаус, е започнал пътя си от Близкия изток към банките по целия свят.

Програмистите са убедени, че става въпрос за клас кибеоръжия, които се отличават с шпионски функции и с възможността за кражби на детайлна информация относно ползвателите на заразените машини.

Специалистите по информационна безопасност откриха Гаус в рамките на мащабна кампания за борба с рисковете във виртуалното пространство. Интересен факт е, че и другите известни троянци носят имената на прословути математици: Жозеф Луи Лагранж и Курт Хедел.

Установено е, че Гаус изпраща тайно на хакерите информация с паролите и сметките на ползвателите, въведени в компютъра или на браузера. Той препраща и файловете cookie с подробни данни за конфигурацията на системата.

Гаус вече се сдоби със секретна информация за редица ливански банки, като Bank of Beirut, EBLF, BlomBank, ByblosBank, FransaBank и Credit Libanais. Потенциални жертви обаче са и много по-мащабни организации.

Негови цели са клиентите на Citibank и ползвателите на електронната платежна система PayPal – смятат експерите.

Въпреки че Гаус бе открит още миналата година, чак сега става ясна уникалността му на фона на други подобни вируси. Според програмистите от лаборатория Касперски, става дума за банково кибероръжие без аналог. Те смятат, че първите случаи на заразени жерви са още от септември 2011 г.

Последните изчисления на специалистите определят броят на заразените към момента персонални компютри на около 2.5 хиляди. Гаус обаче се старае да остане незабележим колкото се може по-дълго време, което затруднява определянето на пълния мащаб на проблема.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички