Сметките са най-честата причина за тегленето на бързи заеми


 Сметките са най-честата причина за тегленето на бързи заеми
Снимка:

362

Плащането на сметки е изместило ремонтите като най-честа причина за бърз заем през пролетта и началото на лятото, сочат данни на Изи Кредит.

През април-юни всеки трети бърз кредит е бил заради разходи за пазаруване, ток, вода, газ, горива, телефон, мобилни услуги, кабелна, интернет и други. Вторият най-чест мотив е бил ремонтът и обзавеждането на жилището – 27 на сто от всички заеми.

За година заемите за плащане на битови сметки са се увеличили значително– с над 67 процента, показват данните на Изи Кредит. Така те са изместили ремонтите като първопричина за бърз заем. За сравнение през пролетта на миналата година за сметки са били 24 процента от всички кредити, а за ремонт и обзавеждане – 26 процента.

„С бързите заеми хората стабилизират семейните си бюджети, подложени на натиск от поскъпващите стоки и услуги от първа необходимост. Повече от половината от всички бързи заеми финансират важни и спешни разходи в дома”, обясни тенденциите изпълнителният директор на Изи Кредит Неделчо Спасов.

Мнозина финансират с бърз кредит и малкия си семеен бизнес (9 процента), показват още данните. Лечението и медицинските услуги, покупката на техника и ремонтът и подръжката на автомобила също са чест мотив да се прибягва до услугите на фирмите за бързо кредитиране. Покрай празничните майски дни и ранните летни отпуски част от клиентите – 6 на сто, са се изкушили да изтеглят заем за почивка или честване на повод.

България за полугодието Изи Кредит е отпуснала 29 процента повече кредити в сравнение с преди година, а кредитният й портфейл се е увеличил с 30 процента - най-високите ръстове за последните 3 години. Така броят на изтеглените от дружеството заеми е достигнал 84 718, а кредитният й портфейл към юни - 26.55 млн. лв. През първите шест месеца на годината хората са теглили предимно краткосрочни бързи заеми под 1 година за суми в размер на средно 518 лв.

Очакванията са силният ръст на кредитирането да продължи и през следващите месеци. Лятото е активният сезон за ремонт и освежаване на дома, което стимулира търсенето на заеми за целта. Също така все повече хора финансират летните си почивки и семейни ваканции с бърз кредит.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички