Протестите в Гърция ще продължат


Протестите в Гърция ще продължат
Снимка: Getty Images/Guliver

1788

Гръцките синдикати се заканиха, че ще продължат да оспорват политиката на правителството, защото страната не може да понесе допълнителните икономии, планирани от управляващите.

"Няма да правим компромиси. Няма да се съгласим. Няма да се откажем. Ще отхвърлим политиките им и ще свалим тези, които ги прилагат", заяви Григорис Каломирис от Конфедерацията на държавните служители, цитиран от БНР.

В неделя вечерта кабинетът прие оспорван пакет с мерки, който предвижда намаляване на пенсиите и увеличаване на данъците. Заради законопроекта в страната се проведе тридневна обща стачка, имаше протести пред парламента, както и сблъсъци с полицията.

Икономиите са необходими, за да може гръцкото правителство да получи 5 милиарда евро от третата спасителна програма за страната. Управляващите се надяват, че с приемането на закона са удовлетворили изискванията на международните кредитори и парите ще им бъдат отпуснати.

Междувременно зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по инвестиции и конкурентоспособност Юрки Катайнен заяви, че може да бъдат удължени сроковете за погасяване на дълговете на Гърция и да се намалят процентните ставки по кредитите.

По думите му приетите от Гърция мерки може би ще са достатъчни за това еврогрупата да приеме отпускането на страната на поредния транш от помощта. Според него най-сериозната задача пред Гърция си остава оздравяването на банковия сектор.

 

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички