Понижиха кредитния рейтинг на Хърватия


Понижиха кредитния рейтинг на Хърватия
Снимка:

563

Рейтинговата компания Standard & Poor`s понижи перспективите в кредитния рейтинг на Хърватия от стабилен на негативен. S&P обаче потвърди текущата оценка за финансовото състояние на най-новата членка на ЕС на ниво BB+/B, пише БГНЕС.

Причината за негативната перспектива според експертите се корени във вероятността от предстоящ натиск върху финансовото здраве на страната през идната година от потенциално неизпълнение на заложения ръст на БВП, увеличаване на финансовите дефицити и предпазливост сред външните инвеститори. Според S&P икономическите ползи за Загреб от влизането на страната в ЕС на 1 юли ще бъдат свити от структурни проблеми, политически ограничения за реформите във финансовата сфера и неблагоприятна във финансов план международна среда.

Финансовият министър Славко Линич коментира оценката като "послание към правителството за ускоряване на реформите, подпомагане на процеса за реструктуриране на държавните фирми и превръщането им в привлекателни за инвестиции предприятия".

Лявоцентристкото правителство в Загреб в момента е в процес на приватизиране на последната държавна банка, на основната застрахователна компания и на товарните си железници в опит да запълни дупката в бюджетния си дефицит, наближаваща 60%. Също така в близко време на лизинг за срок от 50 г. ще бъдат отдадени 1000 км. магистрали, за да бъдат възстановени средствата, изразходвани за тяхното построяване.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички