Петър Ганев: По-добре е да останем извън банковия съюз


Петър Ганев: По-добре е да останем извън банковия съюз
Снимка:

452

Редно ли е страната ни да бъде част банковия съюз, който предстои да бъде учреден?

Старши икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев коментира темата пред Радио Фокус.

Въпреки поетия от страната ни ангажимент, не може да се каже със сигурност дали някога въобще ще се ще се стигне до въвеждане на еврото у нас. Има сериозна логика този банков съюз да включва страните, които споделят обща валута, посочи Ганев.

Тъй като в случая с България отговорността в това отношение носи държавата ни, по неговите думи, е редно и надзорът да остане в наши ръце.

Припомняме, че Германия настоя Европейският съюз да позволи на страните извън еврозоната също да се присъединят към проекта за единен банков надзор.

Проблемите, които изпитват някои банки в Европа, няма как да бъдат решени автоматично с инициатива като договореното от лидерите на ЕС създаване през 2013г. на единен надзорен орган, който да даде възможност на нуждаещи се банки да получат директна помощ от спасителните фондове на ЕС, каза икономистът.

По негови думи, една подобна заявка, все пак, ще има своето отражение и може да бъде възприета добре от пазарите, евентуалната полза от нея би била по-скоро в дългосрочен план.

Проблемите и предизвикателствата си остават. Това решение, всъщност, е дългосрочно ориентирано – по-скоро да направи така, че да няма бъдещи проблеми, не толкова – да реши текущите. Друг въпрос е дали то ще бъде работещо или най-правилно, но идеята по-скоро е в дългосрочен план да има някаква промяна, а не толкова сега, на момента, да се реши някой проблем”, изтъкна Ганев.

Икономическият експерт заяви също, че бюджет на страната ни за 2013 година не допуска достатъчно буфери, благодарение на които да може да се реагира своевременно на евентуални икономически изненади, които биха могли да възникнат през следващата година в България и в Европа като цяло.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички