Печатницата на БНБ няма да се приватизира


Печатницата на БНБ няма да се приватизира
Снимка:

522

Твърдението, че се предвижда приватизация на Печатницата на БНБ, категорично не отговарят на истината, стана ясно от съобщение на централната банка, цитирано от БТВ.

Позицията е публикувана на сайта на БНБ на 2 август по повод информация в столичен всекидневник относно регистрацията на съвместно дружество между „Печатница на Българската народна банка” АД (ПБНБ) и един от най-големите производители на банкноти в света „Франсоа Шарл Обертюр Груп”, Франция (ФШОГ), съдържаща внушение, че е „стартирала приватизацията на Печатницата на БНБ”.

На 19 юни 2013 г. Българската народна банка (БНБ) публично обяви, че Печатница на Българската народна банка успешно е приключила преговорите и е пстигнала договореност за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света ФШОГ. Още тогава бяха обявени и основните мотиви да бъде създадено съвместно дружество с един от най-големите производители на банкноти в света. ФШОГ е основана през 1842 г. и произвежда банкноти за 70 държави в света. Първият и основен мотив е привличането на стратегически инвеститор и партньорство с едни от водещите в света производители на банкноти. На второ място е пълно натоварване на капацитета на ПБНБ.

На трето място е обновяване и разширяване на капацитета и създаване на нови работни места. Всички взети решения по създаването на новото дружество са в компетенциите единствено на БНБ и Министерството на финансите - настоящите акционери в ПБНБ. Създаването на новото дружество не влияе върху собствеността на капитала на ПБНБ, който остава без промяна. Като мажоритарен собственик на капитала на ПБНБ БНБ чрез Управителния си съвет е единствено компетентна да взема решения относно бъдещото развитие и стратегия на дружеството.

Както досега, ПБНБ остава съвместно дружество на БНБ и Министерството на финансите. Не се предвиждат никакви промени в собствеността на дружеството и не се предвижда каквато и да е „приватизация” на ПБНБ.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75159
  • GBP
    1
    2.33087
  • JPY
    100
    1.2142
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички