Опасностите на мобилното банкиране


Опасностите на мобилното банкиране
Снимка:

1557

Ако сте един от милионите потребители, които се изкушиха от предимствата на мобилното банкиране, е добре да сте наясно, че при проявен миг на невнимание поемате огромен финансов риск.

Мнозина небрежно забравят колко е лесно да бъде откраднат един мобилен телефон, да не говорим колко често оставяме джиесемите си в барове, ресторанти или в градския транспорт. Веднъж добрали се до апарата, за престъпниците не е никакъв проблем да се доберат до личните ви данни и банкови сметки, предупреждава Адам Левин, съосновател на Credit.com и IdentityTheft911, цитиран от списание Forbes.

„Мислете за отделните пакети данни на телефона си като за компоненти на ядрено оръжие.” – съветва той. – „Сами по себе си, тези парчета може и да не се опасни, но веднъж събрани, комбинацията е убийствена.”

Така че – без да се лишаваме от удобството на мобилните финансови услуги, какво можем да направим, за да се предпазим от фатални за спестяванията ни инциденти?

1. Сложете парола на телефона си, без която да не може да излезе от режим „заспиване”

2. Уверете се, че паролата ви не е лесна за отгатване. Сред много лошите идеи са „парола”, „сезам отвори се”, „123” или „пусни ме”

3. Не използвайте едни и същи пароли за мобилния си телефон, имейла и социалните мрежи.

4. Никога, ама никога не променяйте настройките така, че телефонът автоматично да влиза в банковата ви сметка

5. Не пестете пари за антивирусни програми – инвестицията си струва, в противен случай сте в опасност всеки път, когато сърфирате в Интернет

6. Никога не споделяйте лична или банкова информация по телефона, освен ако самите вие не сте инициатор на контакта

7. Никога не отговаряйте на имейли или съобщения, които изискват да влезете в сметката си или да предоставите банкова информация. Ако се вържете на „фишинга”, много вероятно е да станете обект на хакерска атака.

8. Никога не споделяйте информация като пароли, пинове или отговори на тайни въпроси с когото и да било, освен с банкера си – и то само ако лично сте го набрали. Ако вие сте получател на обаждането, затворете и набере пак, като използвате единствено телефонния номер на банката, публикуван на официалния й сайт.

9. Внимавайте какво споделяте във Фейсбук и други социални мрежи. Популярни „психологични тестове” или полетата за попълване на профила може да изискват информация, която да насочи хакерите към отговора на тайния ви въпрос. Близките ви приятели може и да знаят каква е била фамилията на майка ви преди брака, кои са любимите ви цветове и песни. Не е необходимо обаче тази информация да става обществено достояние.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички