Общинска банка отвори сметка в китайска валута


Общинска банка отвори сметка в китайска валута
Снимка:

799

Общинска банка е сред първите български банки, които имат сметка в Китайска валута.

Сметката в китайски ренминби юани (CNY) бе открита в Хонконг, Китай в кореспондентската банка UniCredit Bank AG Hong Kong Branch.

В момента Китай е световна икономическа сила. Водещите международни банки генерират огромна част от приходите и печалбите си от китайския пазар. По данни на Европейския парламент Китай е вторият търговски партньор на ЕС и износът на китайски стоки към европейския пазар се е увеличил с 39,5 % през периода 2009—2010 г., сподели Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка АД.

Това е причината водещите европейски финансови институции от години да имат сметки в юани, а през последната година и много банки от Източна Европа също откриват сметки в китайската валута. Общинска банка АД е сред първите български банки, която открива сметка в юани. Вече имаме клиенти, които ползват услугата, разкри той.

Сметката на Общинска банка в китайска валута служи за разплащания и търговски операции. Предимствата й са сигурното, бързо и удобно опериране с юани. Тя е добра възможност както за азиатски инвеститори с интереси към България, така и за български фирми, търгуващи с Китай. В България разплащанията и операциите от родни инвеститори или китайски граждани се извършват през чужди кореспондентски банки предимно в долари. Тази процедура доста оскъпява преводите с добавянето на различните такси и комисиони.

Китай е най-големият търговски партньор на Република България в Азия, информира Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. През 2011 г. двустранният стокообмен между държавите има ръст от 48,5% спрямо 2010 г. и достига рекордните 1.35 млрд. долара.

От тях българския износ е за 403 млн. долара, а вносът от Китайската народна република достига 943 млн. долара. По данни на БНБ през 2011 г. преките инвестиции на Китай в България са близо 70 млн.долара.

През идните години в България се очакват още китайски инвестиции, като вложенията ще са във възобновяеми енергийни източници, телекомуникации, автомобилостроене, земеделие. В българо-китайската търговско-промишлена камара членуват 70 фирми, които са или изцяло държавни китайски концерни, или предимно частни български предприятия.

 

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75159
  • GBP
    1
    2.33087
  • JPY
    100
    1.2142
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички