Китайските акции бягат от американските борси


Китайските акции бягат от американските борси
Снимка:

488

 

В периода 2008-2011 година повече от 60 китайски компании бяха листнати на щатските фондови борси, надявайки се да спечелят от апетита на Запада към търговията с азиатски акции.

Сега някои от тези компании искат да „сменят адреса“, пише Bloomberg Businessweek.

Китайската банка за развитие - държавната кредитна институция, натоварена със засилване на конкурентоспособността на държавата, предоставя над 1 млрд. долара за финансиране, с цел да помогне на китайските компании да напуснат американския фондов пазар.

Много малки китайски компании получиха достъп до щатските борси чрез така наречените обратни сливания (reverse mergers) - купуване на друга компания, която вече се търгува на американска борса.

Ентусиазмът на инвеститорите се охлади, след като през юни 2011 г. хонконгската фирма за къси продажби Muddy Waters обвини Sino-Forest, компания за дърводобив, търгувана на борсата в Торонто, в умишлено надценяване на активите си.

Sino-Forest подаде заявление за фалит през март, след като отрече обвиненията, които обаче повдигнаха въпроси относно счетоводните стандарти на китайските компании. 82-те компании в индекса Bloomberg Chinese Reverse загуби 52% от пазарната си стойност от юни миналата година.

Отчасти поради тази причина, само една китайска компания е листната на щатска борса тази година, докато няколко са спрели акциите си от търговия.

„Има нещо като стигма върху китайските компании, листвани на американските борси,“ казва Фил Гроувс, президент на хонконгската DAC Financial Management China.

„Ако не са наистина големи, те всъщност не печелят нищо от американската листинг система, където обещанията за допълнително издаване на акции и финансиране на дългове просто не се случват.“

След като станат частни, някои от компаниите могат да се листнат в Хонконг, където ще се надяват на по-високи печалби от акциите си. Идеята да се откажат от една борса, за да отидат на друга, може да се окаже по-заразителна отколкото се предполага.

 Материалът е предоставен от Делтасток

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75159
  • GBP
    1
    2.33087
  • JPY
    100
    1.2142
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички