Какво да направим с парите си, ако не искаме да са във влог?


Какво да направим с парите си, ако не искаме да са във влог?
Снимка:

1889

Въпреки изкушенията на консуматорската култура, българите не се отказват от навика си да спестяват „бели пари за черни дни”.

Галопиращата инфлация и трусовете на банковата система от края на миналия век не ни отказаха от депозитите, а родният фондов пазар така и не предложи достатъчно привлекателни алтернативи за редовия дребен инвеститор.

Прескачайки от криза в криза, българите (поне тази с малко късмет), продължават да са горди собственици на спестовни книжки. Манталитетът ни обаче, оцелял на поредица икономически катастрофи, може и да претърпи коренна промяна заради новата идея на финансовия министър Симеон Дянков да облага с данъци лихвите върху депозитите.

Оправданието, че мярката е насочена срещу богатите, не успокои тревогите. Може и да разполагаш със съвсем скромна сума, но това са си твоите си пари – макар и малка гаранция за бъдещето.

Фактът, че не разполагаш с много не означава, че си готов да загубиш и малкото, което имаш, за сметка на инфлацията и хазната.

Икономисти предупреждават, че след новия налог, доходността от банковите депозити реално ще падне под нулата. В този случай поне, богати и бедни действат в съзвучие – те еднакво усилено търсят алтернативни начини да спестяват. Някои варианти, които до скоро не можеха да се мерят с добрите стари и уютно познати спестовни влогове, се обсъждат оживено в лъскави офиси – или от пенсионерите, наливащи си минерална вода на чешмата пред Централна баня. Истината обаче че, че с данък или не, депозитите най-вероятно няма да загубят привлекателността си – не само защото са познат вариант, а и защото алтернативните вложения за по-бедния българин не са кой знае колко много.

Въпросът как да защитиш спестяванията си няма еднозначен отговор. Правилният избор зависи от това, с каква сума разполагаш, каква е вероятността парите спешно да ти потрябват в средносрочен план, и какви рискове си готов (и можеш да си позволиш) да поемеш, за да извлечеш по-висока печалба.

Основно правило, от което може да се води всеки инвеститор, било то дребен или мощен е – по-висока доходност = по-висок риск.

Ако някой ви обещава апетитно „сигурно” вложение с лихви, значително над тези на банковите депозити – бягайте далеч. Той почти със сигурност е мошеник. Какви са реалните алтернативи за българите, които не желаят вече да държат парите си на влог?

Животозастраховки

Подходящи са за както за дребни, така и за по-заможни инвеститори

Смесените животозастраховки, като спестовната, или Пенсия и рента, не са сред най-популярните финансови продукти у нас, но не са и екзотика. Те се отличават с един съществен плюс – освен че ви гарантират известна доходност, ще можете да разчитате, че наследниците ви са осигурени, в случай, че с вас се случи най-лошото, или претърпите сериозен инцидент и вече не можете да работите.

Допълнително преимущество е и че ликвидността на този вид инвестиция е сравнително висока – ако ви потрябват парите, можете да прекратите договора и да си ги получите обратно. Срещу съответната, но поносима, финансова санкция.

Държавни ценни книжа

В България вече не се предлагат емисии ценни книжа, предназначени за граждани. Странно на фона на настоящите действия на правителството, но продажбите бяха спрени, за да не се конкурират банковите депозити. Вратичката обаче не е затръшната – можете да инвестирате в държавни облигации, както наши, така и чуждестранни, чрез взаимни фондове. Ако терминът ви звучи чуждо – това означава, че доверявате парите си на банковите експерти, които ги влагат в ДЦК и други нискорискови активи, срещу определена доходност. Лихвидността е сравнително висока – обикновено договорът е за около три месеца, до година, но ако ви потрябват, можете да изтеглите средствата си и по-рано.

Има и фондове с по-рискови портфейли, които, освен в нискорискови активи, инвестират по-агресивно и в корпоративни акции. При тях доходността е традиционно по-висока, но рискове – също.

Акции, фючърси, корпоративни облигации

Ако искате да инвестирате директно в български и чужди акции, имайте предвид, че трябва да включите в сметките и комисионите, изисквани от брокерите, обслужващи сделките. Ако искате да защитите скромните си спестявания, този вариант не е подходящ за вас.

Хората, разполагащи с повече средства обаче, могат да си позволят риска да насочат част от тях към капиталовия пазар с надеждата за по-висока доходност.

На българската борса основният проблем е ниската ликвидност – много е вероятно, ако парите ви потрябват спешно и се наложи да продавате, това не само да отнеме време, но и да излезете на загуба. Не насочвайте към акции фонда си за „спешни нужди” и не рискувайте пари, които не можете да си позволите да загубите.

Световните пазари са високо ликвидни, но там също е много вероятно, ако ви потрябват парите в неподходящ момент, да излезете на минус. Акциите могат да са много печеливш вариант, но са рискови, съпроводени са със значителни разходи по обслужване на сделките и като цяло не се препоръчват на по-дребните играчи – историята на фондовата борса е доказателство, че при сътресения първи изгърмяват именно те.

За разлика от изброените по-горе варианти, при инвестициите в акции нямате никаква защита – тоест, може да останете без стотинка.

Съвсем аналогична логика важи и за инвестициите във фючърси или корпоративни облигации.

А освен това Дянков стяга данък и върху печалбата от сделки на борсата, който според експертите ще прогони допълнително инвеститорите от фондовия ни пазар.

Недвижими имоти

Не е тайна, че за българите, които разполагат с необходимите средства, инвестициите в недвижими имоти се явяват привлекателен вариант, заради сравнително ниските в момента цени. Не забравяйте обаче, че тази инвестиция е изключително неликвидна – банките трудно отпускат ипотечни кредити, купувачите са унили, и ако ви потрябват спешно парите, ще трябва или да стискате зъби и да чакате месеци, или да продавате евтино, дори на загуба.

Отделно, недвижимият имот, за разлика от депозита, изисква грижи. Подмяна на дограми след тежката зима, спукана тръба, данъци... Ако разчитате на наематели, това също е свързано с нерви и рискове.

Като цяло обаче експертите оценяват недвижимите имоти като изгодна инвестиция към момента, за тези, които могат да си я позволят.

Собствен бизнес

Ако имате идея за собствен бизнес, която до момента не сте се престрашили да изпробвате, може би сега е моментът да проявите кураж. Не само че парите ви вече няма да ви осигуряват доходност, ако стоят на влог, но и кой в днешно време може да се похвали със сигурно работно място и редовен превод на заплатата?

Разбира се, предприемачеството е свързано с немалко рискове, изисква тежък труд и здрави нерви. Но нима не е изкусителна идеята сам да си бъдеш шеф?

 Анна Уолф

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички