Европейските банки са прали ирански пари по схемата "обратен завой"


Европейските банки са прали ирански пари по схемата "обратен завой"
Снимка:

1212

Историята с прането на ирански пари е уравнение с две неизвестни, подчертават анализатори на финансовия сайт vestifinance.ru.

Доказването, че в транзакциите е намесена ислямската държава, е крайно сложна задача, а още по-трудно е да се представят убедителни данни, че банките съзнателно са нарушили ембаргото.

Вероятно европейските финансови гиганти са прикривали извършването на нелегални транзакции под носа на американските власти, използвайки така наречената схема „обратен завой”, действала до 2008 г.

Терминът U-turn е обозначение за дълга серия операции. Да си представим иранска компания, която иска да получи долари. Тя продава нефт в определена държава, получавайки заплащане в местната валута чрез, да допуснем, европейска банка. Европейската банка от своя страна провежда клиринг в САЩ и връща получените долари. При тази операция, Америка си има работа единствено с партньора си от Стария континент, и няма идея кой е неговия клиент, тоест, не може да получи 100% гаранция, че транзакцията е легална.

Единственият способ да провери това е да потърси информация чрез системата SWIFT, а ако банката посредник не предостави пълна информация, активите би трябвало да бъдат задържани. Проблемът е, че европейските партньори винаги са предоставяли изрядни данни по сделките – дори безупречни.

Щатските власти подозират, че финансовите институции отвъд океана са фалшифицирали данни с цел да скрият клиента си, а режимът на санкциите е нарушаван в промишлени мащаби.

Само операциите на Standard Chartered се изчисляват на около 250 млрд. долара. Британците настояват, че транзакциите са „99.9% легални”, но въпреки това се съгласиха да заплатят на нюйорските регулатори санкция от 340 млн. долара.

Европейците до последно ще се борят да спасят репутацията си и мястото си на американския пазар. Това означава, че трябва да предприемат още един завой в стратегията си и да върнат парите в САЩ – този път под формата на глоби.

Сега под прицел са британските HSBC и RBS, германската Deutsche Bank и италианската UniCredit. Не на всички тях са представени официални обвинения, но да отмиеш петното на подозренията може да се окаже по-трудно от прането на ирански пари.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75159
  • GBP
    1
    2.33087
  • JPY
    100
    1.2142
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички