ЕЦБ одобри спешна кредитна линия за гръцки банки


ЕЦБ одобри спешна кредитна линия за гръцки банки
Снимка: Getty Images / Guliver

1457

Европейската централна банка (ЕЦБ) е удовлетворил искане на Гърция за предоставяне на финансова подкрепа на страната по линия на програмата за спешна ликвидна помощ  в размер на 10 милиарда евро с възможност за разширяване до 40 милиарда евро, съобщават световните агенции и гръцките медии.

Затягането на ликвидността през миналата седмица преди изборите на 25-и януари принуди Гръцката централна банка да поиска от ЕЦБ да одобри отпускането на спешна ликвидна помощ (по програмата ELA) на няколко топ банки в страната. Кредитната ELA линия беше одобрена за срок от две седмици, като въпросът ще бъде разгледан отново след този срок, посочи европейски банков източник, цитиран от Reuters.

Централната банка на Гърция поиска помощ от ЕЦБ след като две големи гръцки банкови институции отправиха молба за спешно финансиране, но само като предпазна мярка, с оглед солидно теглене на клиентски средства преди важните предсрочни избори. Става въпрос за Евробанк, която държи "Пощенска банка" в България и "Алфа банк", която също има дейност на българска територия. Според анализ на JP Morgan при Евробанк рискът от липса на ликвидност е малък, защото банката може да покрие дупката със средства, равни на 4 до 8% от стойността на притежаваните активи.

ELA е линия, която се ползва за не повече от половин година.

Социологическите проучвания в Гърция продължават да сочат, че опозиционната крайна левица "Сириза" води убедително само дни преди изборите и има риск, ако партията на Ципрас поеме властта в Гърция, това да предизвика сблъсък с Европейския съюз и Международния валутен фонд и да доведе страната до ръба на фалита, като я принуди да излезе от еврозоната. В предизборната битка "Сириза" обещава прекратяване на политиките на строги икономии и предоговаряне на дълга на страната, което предизвика опасения от сериозен отпор от страна на международните кредитори на Гърция и ново разпалване на финансова криза.

Според програмата за спешна ликвидна помощ, националните централни банки могат да отпускат заеми на търговските банки, но трябва да получат преди това одобрение от ЕЦБ. Гръцките банки разчитаха на подобна подкрепа по време на пика на дълговата криза през 2012-а година като успяха да върнат получените средства в началото на миналата година.

Междувременно Централната банка на Гърция оповести данни, според които финансирането на гръцките банки от страна на ЕЦБ е скочило през декември с 25% с оглед затегнатите ликвидни условия преди изборите на 25-и януари. Финансирането от ЕЦБ се е повишило до 56,04 млрд. евро през последния месец на 2014-а година от 44,8 млрд. евро през ноември.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички