Чобанов: Най-големите притеснения са за приходите от акцизи и ДДС


Чобанов: Най-големите притеснения са за приходите от акцизи и ДДС
Снимка:

537

Най-голямо е неизпълнението на приходите от акцизи и ДДС, там са и най-големите ни притеснения, заяви министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от БГНЕС.

Към момента имаме искания от страна на министерствата за 500 милиона лева, които са по определени пера на тези министерства. За съжаление фискалната ситуация не позволява тези 500 млн. да бъдат напълно предвидени в актуализацията на бюджета. Затова към министрите има изискването да оптимизират всеки един разход и за радост, много от тях го правят, уточни Чобанов.

Министърът заяви още, че не се предвиждат средства за административни разходи в класическия им вид. Това ще се направи чрез централизиран бюджет, тъй като всеки един разход ще бъде разглеждан допълнително. Той поясни защо с актуализацията на бюджета ще се дадат допълнително 160 милиона лева главно за погасяване на просрочени задължения на държавата към бизнеса, натрупани основно в системите на МО, МВР, МП. "Не бих определил тези министерства като финансово най-недисциплинирани, но бих ги определил като министерства, при които има доста небюджетирани средства", коментира Чобанов.

При МВР необходимостта от средства идва от липсата на достатъчна финансова дисциплина преди. Най-големите задължения на Министерство на отбраната пък са на ВМА, добави финансовият министър.

Очаква се следващата седмица актуализацията да бъде одобрена от Министерски съвет и след това да бъде внесена за гласуване в Народното събрание.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75159
  • GBP
    1
    2.33087
  • JPY
    100
    1.2142
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички