Българският бизнес ще получи нови 100 млн. лв. кредити


Българският бизнес ще получи нови 100 млн. лв. кредити
Снимка:

411

Българска банка за развитие (ББР) договори кредитни линии с шест търговски банки, по които ще предостави 100 млн. лева за кредитиране на българските малки и средни предприятия, съобщиха от ББР.

Договорите бяха подписани днес от главния изпълнителен директор на ББР Асен Ягодин и от главните изпълнителни директори на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян, на Сосиете Женерал Експресбанк Мария Русева, на Алианц Банк България Никола Бакалов, на МКБ Юнионбанк Мария Илиева, на ПроКредит Банк Петър Славов и на Общинска Банка Сашо Чакалски.

Очаква се в програмата да се включат и други банки.

Банките-партньори по програмата ще използват средствата за отпускане на заеми за малки и средни предприятия при преференциални условия - лихва до 7% годишно, размер до 2 млн.лева и срок за погасяване до 5 години.

За фирмите са предвидени и по-благоприятни условия по отношение на дължимите такси и комисиони.

Предвидено е средствата по кредитните линии да се усвоят от банките-партньори на два транша от по 50 млн. лева, като при успех на инициативата ББР има готовност за допълнителното й разширяване.

"Българският бизнес ще получи нови 100 млн. лв. кредити при максимално изгодни условия, при това в период на икономически застой в ЕС и трудно възстановяване на местната икономика. Приемаме тази инициатива като стъпка в правилна посока и демонстрация на ангажимента на Българската банка за развитие към сектора на малките и средни предприятия. Изпитвам удовлетворение и от широкия отклик, който новата инициатива на ББР намери в банковата общност. Уверен съм, че със средствата по програмата ще бъдат финансирани добри проекти, създаващи нови работни места и добавена стойност за българската икономика!", заяви главният изпълнителен директор на ББР Асен Ягодин.

Новата 100-милионна програмата е поредната инициатива на държавната ББР в подкрепа на българските малки и средни предприятия за осигуряване на по-лесен и евтин достъп до банково финансиране. В изпълнение на новата си тригодишна стратегия "Хоризонт 2014" банката активизира дейността си по отношение на този бизнес сектор.

Продължава подготовката на анонсираната в края на миналата година гаранционна схема в размер на 335 млн.лв. по Програмата за развитие на селските райони.

По тази програма се очаква към средата на 2012 г. бизнесът от тези райони да получи достъп до над 1 млрд.лв. кредити с преференциални условия.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички