Българинът има добър кредитен рейтинг


Българинът има добър кредитен рейтинг
Снимка:

655

Като по-скоро добър изчислиха кредитния рейтинг на българина експерти.

На 443 пункта при максимални 750 се равнява средният показател, обяви на пресконференция днес Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

Показателят се изчислява на база индивидуалните данни за семейно положение, местоживеене, възраст, стаж, доходи, собственост, задлъжнялост и др.

Този резултат означава, че повечето българи не са прекалили със задлъжнялостта по време на кредитния бум 2005 – 2008 г. и са успели да запазят финансовата стабилност на семейството, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър и Управител на CreditPoint.

От друга страна се вижда, че средният българин е далече от възможността да ползва по-големи по размер кредити, както и, че ползването на повече на брои и различни кредитни продукти може лесно да му създаде финансови проблеми , добави Тошев.

Показателят е сравнително по-висок в големите градове в България и пада правопропорционално на големината на населеното място. Така на места като София, Варна, Бургас и Пловдив средния кредитен рейтинг се равнява на близо 470 пункта, докато в малките градове показателят е малко над 410 пункта.

Това означава, че средно сънародниците ни могат да изтеглят ипотечен кредит от 34 000 евро, като тези в големите градове могат да получат средно 42 000 евро, докато жителите на малките населени места рядко надскачат възможността за финансиране над 23 000 евро.

Средният размер на потребителските кредити, които българинът може да изтегли без това да има последици за финансовата му стабилност е около 3 800 евро. Според данните на www.creditpoint.bg средният за страната допустим лимит на кредитна карта е 750 евро, като в големите градове достига 1 000 евро. Горната граница на кредитните карти на живеещите в малките населени места е около 250 евро.

Кредитният рейтинг е изчислен на база на информацията от 1000 попълнени форми на хора от цялата страна. На сайта www.creditpoint.bg всеки може да следи сам своя кредитен рейтинг без да се регистрира.

 

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.34357
  • JPY
    100
    1.20359
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички