Бенк ъф Америка съкращава 16 000 работни места


Бенк ъф Америка съкращава 16 000 работни места
Снимка:

462

"Бенк ъф Америка" ще уволни до края на тази година около 16 хиляди свои служители, за да намали разходите.

Това съобщава "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, запознати с плановете на втората по големина на активи американска финансова институция.

Съкращенията ще засегнат основно клоновете за потребителско и ипотечно кредитиране.

Днешните съкращения стават в рамките на обявения година по-рано курс на съкращаване на персонала с 30 хиляди души (10%), което ще позволи да се направят икономии за около 5 милиарда долара ежегодно, припомнят ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

Съкращенията започнаха миналата есен и трябва да приключат до края на следващата година. Но ръководството на банката е решило да ускори този процес на фона на трудното икономическо положение в САЩ и въведените нови мерки за контрол върху работата на финансовите компании.

Съкращаването на разходите е част от общата стратегия на "Бенк ъф Америка" за реогранизация на бизнеса, който така и не се е възстановил напълно от финансовата и ипотечна криза през 2007-2009. Новият изпълнителен директор на Брайън Мойнихан се отказа от плановете за разширяване на бизнеса в САЩ и се концентрира върху повишаването на ефективността.

Миналата година банката загуби титлата си на най-голяма американски финансова институция по обем на активи. Тя беше изпреварена от "Джей Пи Морган Чейз".

Експертите смятат, че трудностите са започнали, след като "Бенк ъф Америка" придоби през 2008 корпорацията "Кънтриуайд", една от най-големите ипотечни компании в САЩ. Последната е продавала ипотечни облигации, които не отговарят на стандартите. Това доведе до тяхното рязко обезценяване.

"Бенк ъф Америка" трябваше да изкупи тези ценни книжа обратно, обезщетявайки клиентите. През миналата година са похарчени 13 млрд долара за тази цел.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички