Спряха конкурса за концесионер на Блок „Терес”, нямало интерес


Спряха конкурса за концесионер на Блок „Терес”, нямало интерес
Снимка:

995

Конкурсът за за концесионер на „Блок 1-22 Терес" в териториалните води на България в Черно море е прекратен поради липса на интерес от страна на инвеститори. Това съобщиха от правителствената пресслужба, цитирани от БТВ.

Територията на блока се намира в изключителната икономическа зона на България в дълбоките води на Черно море и е с площ 4032 кв. км.

Конкурсната процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-22 Терес" беше обявена в началото на октомври миналата година.

Конкурсът се прекратява според Закона за подземните богатства, тъй като въпреки проявения интерес и закупуването на конкурсни книжа от седем компании, в срока за подаване на документите за участие в конкурса няма постъпили заявления от кандидати.

В края на май концесионерът „Петроселтик Интернешънъл” се отказа от проучванията по българското крайбрежие, след като не откри достатъчно количество природен газ в блок Камчия - 1 в региона на Галата в Черно море.

Сондажът в блок Камчия -1 е достигнал дълбочина от 1000 метра и единствените открити залежи са в слой нефтени пясъци с дебелина 20 метра. Тогава от компанията обясниха, че добивът с търговска цел не може да бъде оправдан.

Проучвания за добив на нефт и газ в морската територия на България се извършват и в блок „Хан Аспарух”, където оперира френската компания „Тотал” в консорциум с OMV и „Репсол”.

„Тотал” спечели търга за разрешение за проучване и добив в блок „Хан Аспарух”, който бе обявен през октомври 2011 г. Договорът е за пет години, като за това време компанията ще инвестира над 1 млрд. лв. в проучванията.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички