Правят два нови блока в ТЕЦ Марица изток 2


Правят два нови блока в ТЕЦ Марица изток 2
Снимка:

773

 БЕХ и ръководството на ТЕЦ "Марица изток 2" имат инвестиционно намерение за изграждане на два блока – 9 и 10 на определената вече за целта площадка в централата.

Това каза в Стара Загора Пенчо Пенев – директор "Ремонти" в ТЕЦ 2, предаде БГНЕС.

Според него в момента се проучват възможностите за построяването на блокове 9 и 10, като се търси стратегически инвеститор, и в зависимост от процента на собственост ще се разделят разходите и приходите.

"Цялата централата, включително и бъдещите нови блокове, ще се управлява от персонала на ТЕЦ "Марица изток 2". Сега се проучват възможностите на "Мини Марица изток" за това дали могат да захранват бъдещите 9 и 10 с въглища. Всеки от новите блокове ще бъде с повишена мощност от 280 MW. Със същото паропроизводство на нови котли от 670 тона, ще можем да постигнем 280 MW мощност на всеки блок", поясни още Пенчо Пенев.

Директорът на Дирекция "Ремонти" в ТЕЦ 2 ТЕЦ съобщи, че в централата вече има подписан договор с японската компания "Тошиба" за реконструкция на блокове 5 и 7 в централата от комплекса.

Въпросните проекти ще бъдат реализирани с ремонтния персонал на държавното дружество и японски супервайзори. Новото тук е, че обхватът на реконструкцията е разширен, като цилиндър високо налягане ще се произвежда в Япония от "Тошиба".

Само с тази реконструкция ще се прибавят още минимум 40 MW към общата инсталирана мощност на ТЕЦ "Марица изток 2", която в момента е 1600 MW", каза в заключение Пенчо Пенев.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички