Куюмджиев: Енергийната мафия беше спряна


Куюмджиев: Енергийната мафия беше спряна
Снимка:

886

Енергийната мафия беше спряна и се защитиха интересите на всички български граждани и фирми, нарушавайки интереси за стотици милиони. Това обаче за нас е първа крачка, тъй като сме планирали още няколко стъпки в посока подпомагане на българските граждани в отношенията им с монополите. Това заяви депутатът от ПГ на КБ Явор Куюмджиев (на снимката вляво), предаде БГНЕС.

Според Куюмджиев намаляването на цените на тока е уникално за последните няколко години решение, тъй като така се е променила цялата система. Той поясни, че една от идеите е да не се допуска нарастване на сметките за електроенергия неколкократно, както се случи в началото на годината.

"Идеята ни е да се промени моделът на отношение между клиента и съответния монопол. Ако сметката на даден гражданин или бизнес надвишава с 30% средна сметка на предишен период, не човекът да плаща и да доказва дали го е потребил, а да стане обратното. Съответният доставчик да докаже, че тази енергия е потребена и чак тогава човекът да плати", обясни депутатът.

Куюмджиев предложи още три идеи. "Едната е да се въведе Институт на независим орган, който да сертифицира измервателните уреди, за да избягаме от абсурдната ситуация в момента, когато даден клиент не е съгласен с показания на неговия електромер, да бъде задължен да се оплаче на собственика на електромера, който проверява сам себе си. Досещате се, че в 99,9% от случаите на електромера му няма нищо", поясни той.

Депутатът е категоричен, че изключително важно е и качеството на предоставяната услуга. "За нас е непонятно как може в 21 век да има български граждани, които да избират дали да си пуснат телевизора или пералнята, тъй като токът им е толкова слаб, че не могат да направят и двете. Недопустимо е и да се получават токови удари, които да изгарят електроуредите на десетки хиляди семейства", обясни той. Неговото предложение е, ако се случи нещо подобно, доставчикът, който не е спазил изискванията, да бъде санкциониран и да възстанови щетите.

"Едно от най-важните неща е, че всички тези идеи да бъдат реализирани още преди новия отоплителен сезон. Те трябва да бъдат широко обсъдени и в парламента, в енергийната комисия, но и с всички граждански организации, фирмите, които трябва да се съобразяват с новите условия, за да намерим най-добрия път за защита интересите на българските граждани, което е нашата задача и цел", каза още Куюмджиев.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички