Иванов: Съществува начин да се намали цената на тока


Иванов: Съществува начин да се намали цената на тока
Снимка:

572

Възможно е чрез административни мерки, в кратък срок, да бъде намерен сигурен начин за намаляване на тока. С това обаче влизаме в противоречие с пазарните практики - въпросът е доколко ще издържи и за колко време намалението. Това попита Антон Иванов, член на УС на Български енергиен форум, цитиран от БГНЕС.

ДКЕВР отдавна прави анализ и прогнозира връзка между двата пазара - регулирания и свободния, те очакват и на свободния пазар да има натиск за по-ниски цени, коментира Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум. Дори при намаляване на цената на регулирания пазар ще има още сложни и неясни въпроси. И очакван дефицит от 700 млн. лв. - от кого ще се плаща, запита той и прогнозира, че НЕК може да се натовари с още дългове.

Закъсняват важни структурни процеси в отрасъла, подценяват се дейности, свързани с оздравяването му и БЕФ може да бъде сериозен партньор в търсене на решение. Според Хиновски трябва да се работи и за освобождаване на сектора от олигархичните формули. Полезните ходове са много малко. Другият важен въпрос е свързан с либерализацията от икономическа и технологична гледна точка. Ще се случи ли оздравяване на сектора на база рекламираното понижението на цената на тока, запита той.

Стъпките на политическо ниво не съответстват на картината, която ни се представя по официален път, заяви членът на Българския енергиен форум Антон Иванов. Министерството на икономиката ни представя една картина, която не е много точна. Състоянието на НЕК, според тях е лошо, ДКЕВР посочва, че разходите на НЕК са повече от приходите. Има практики на засилване на държавното администриране и регулиране, практики, познати от миналото, посочи Иванов. Европейският пазар на електроенергия повече се базира на борсови показатели и на свободно договарящи се страни. Състоянието на НЕК буди безпокойство дали ще издържи компанията на тази конюнктура, каза Иванов. "Либерализацията на пазара на природен газ - забравете" бе темата на члена на Българския енергиен форум Христо Казанджиев. Всички правителства досега не направиха нищо за диверсификацията на природен газ, затова ЕК е стартирала наказателна процедура срещу БЕХ заради възпрепятстване на либерализацията, добави той. И страната ни ще бъде принудена да плаща големи разходи за много лошите решения, е неговото мнение.

Непрекъснато се размахва мантрата, че проблемите в системата възникват заради намаленото потребление, заяви проф. Атанас Тасев. Години наред от правителството на Беров досега потреблението на енергия е стабилно и леко се увеличава, преди Костов има рязък спад, при неговия кабинет не може да се преодолее, при НДСВ отново пада, при Тройната коалиция потреблението тръгва нагоре и при ГЕРБ - отново спад. Т.е. при всяка смяна на властта отново спада и потреблението. Ето защо е важна политическата стабилност, подчерта проф. Тасев.

Сега сме на нивото на потреблението на правителството на Беров. Има, все пак, феномен на устойчивото потребление в България. По официални данни за следващия ценови период трябва да бъдат събрани над 1 млрд. 239 млн. лв. само за сектора на ВЕИ. Добавяме 317 млн. лв. – неразплатени средства и стават 1 млрд. 556 млн. лв. Оказва се, че дефицитът, т.е. дупката в плащанията ще е 1 млрд. 185 млн. С икономиите този дефицит се намалява и става 689 млн. лв. Поздравявам усилието да се орежат някои разходи и преструктурирането в микса за изчисляване на цената на тока, но дефицитът е факт и не е малък, обобщи проф. Тасев. Все още окончателният ценови модел не е публикуван, направи уговорка той.

Тази "дупка" е оптимистична, защото не са взети пред вид други фактори, направи оценка Иван Хиновски. Нашата цел е да се търси общ системен ефект, а не само да визираме цената на тока за бита, добави той. Ако се запази или намали цената на тока за бита, плащанията на по-високата цена ще се прехвърли върху индустрията и ще има по-лош ефект от загуба на работни места и други последствия от подобен характер, смята Хиновски. Има няколко изхода - България може да изнася "зелена енергия", за да "отпуши" сметката, която ние плащаме, продължи той. Скъпите централи проучват и има вариант те да изнасят тази енергия в Турция, даде друга идея той и разкритикува институциите, че в момента се търсят конвенционални схеми. Традиционните методи не работят, необходими са нетрадиционни, допълни го проф. Тасев.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75821
  • GBP
    1
    2.32215
  • JPY
    100
    1.23834
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички