Има опасност от поевтиняване на петрола


Има опасност от поевтиняване на петрола
Снимка:

529

Възможно е петролът до достигне до 70 долара за барел. Това би се случило, ако  икономическият ръст на Китай се забави до 3% годишно, предвиждат анализатори на Barclays, предаде КРОСС.

Към момента Поднебесната империя е най-мащабният вносител на суровини в света и всяко забавяне на икономическата й експанзия ще се отрази значително на страните износителки на природни ресурси.

Вероятността от рязко охлаждане е реална: според Nomura Holdings, шансовете това да се случи са 30%, докато анализатори на Societe Generale предполагат, че ръстът на БВП за тази година може да се снижи до около шест на сто.

Корпорациите вече се подготвят за подобен развой на събитията и BHP Billiton и Rio Tinto вече преразглеждат програмите си за капиталови инвестиции.

Правителството на Китай се опитва да пренастрои икономиката към по-устойчив модел на развитие, основан не на експорта, а на окуражаване на вътрешния пазар. Борбата срещу кредитния бум и скока на цените на недвижимите имоти също задържат икономическата експанзия.

Последните статистически доклади свидетелстват, че мрачните прогнози не са далеч от реалността. През юни износът се понижи с 3.1% на годишна база, а промишленото производство не отговори на очакванията на анализаторите.



 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички